Ostavka guvernera ne menja kurs

Moguća su mala pomeranja u monetarnoj politici NBS, ali ne očekujem drastične promene zbog ostavke guvernera, kaže poslanik DS-a Aleksandar Vlahović

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 25.03.2010.

10:06

Default images

Vlahović je rekao da očekuje da novi guverner i UO Narodne Banke odluče da obore referentnu kamatnu stopu ili da smanje devizne rezerve, ali će to biti zanemarljivo i neće bitno uticati na monetarnu politiku.

"Promena guvernera neće se odraziti na naš odnos sa MMF-om", rekao je Vlahović u Kažiprstu B92 i dodao da smo mi zemlja u kojoj se preuveličava uloga pojedinca.

On je ocenio da je Centralna banka po svojoj stručnosti dorasla da odgovori zadacima koji su pred njom, a o izboru budućeg guvernera kaže da "čitav proces treba da bude ozbiljan i da ne traje dugo".

"Očekujem da i budući guverner bude nezavisna osoba, osoba od autoriteta kako stručnog, tako i presonalnog i pre svega da bude hrabra osoba koja će odoleti pritiscima", istakao je Vlahović i dodao da su svi ljudi koji trenutno figuriraju za guvernera jako stručni.



Vlahović je ocenio stepen potresa promene kao "jaku dvojku", zato što je bio neočekivan. "Budući guverner treba da nastavi politiku koja je započeta, a to je pre svega stabilnost kursa i stabilnost cena", rekao je Vlahović i dodao da vanredne okolnosti u kojima se nalazi naša zemlja nalažu i vanredne mere.

On je subvencije koje vlada izdvaja za privredu i podsticaj Malih i srednjih preduzeća ocenio kao izizuetno pozitivne mere i naveo da se se sve to radi kako bi se banke ohrabrile da kreditiraju privredu, je rizik izražen zbog nesolventnosti preduzeća.

Situacija u privredi nije katastrofalna

Prema njegovim rečima za razliku od zemalja u okruženju imamo veći priliv budžetskih sredstava nego prošle godine, ali to ne znači da će nas kriza zaobići.

Vlahović je kazao da situacija u našoj privredi jeste teška, ali nije katastrofalna, iako će ova godina biti jednako teška kao prošla i možda ćemo se tek 2011. oporaviti.

On tvrdi da sve države u svetu u opvom trenutku pomažu svojim privredama, bez obzira da li je ta privreda državna ili privatna i navodi primer SAD- a koji je ogromna sredstva "upumpao" u Dženeral Motors kako bi sprečio propast ovog automobilskog giganta.

"Država to radi zato što u privatnoj privredi radi između 200 i 300 hiljada ljudi, i ako ta preduzeća propadnu imaćemo veliki broj nezaposlenih, pad standarda i veliku krizu u realnom sektoru", objasnio je Vlahović.

Orbović: Instituciju ne vezivati za čoveka

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da instituciju Narodne banke Srbije ne treba vezivati za jednog čoveka. On je, povodom ostavku guvernera NNS Radovana Jelašića, rekao da se treba koncentrisati na novu ličnost ma ko to bio.

"Treba se skoncentrisati sad na tu novu ličnost, da on bude neko ko će moći da drži, ono što je njegova osnovna delatnost, inflaciju u Srbiji i indirektno i kurs koliko je to moguće", rekao je prvi čovek Sindikata i dodao da je nije njegovo da komentariše ostavku koja je, kako je rekao, lične prirode.

On, međutim, misli da instituciju poput NBS ne treba vezivati za jednog čoveka. "Narodna banka Srbije je institucija, a o onome što je on (Jelašić) radio za ovih par godina, koliko je bio na čelu te institucije, može se govoriti samo u superlativu, bez premca", rekao je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: