Opet skuplje gorivo, krenuo i šverc

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da su se stekli uslovi za poskupljenje goriva u Srbiji u proseku za 4,11 dinara po litru, odnosno 3,93 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

10:15

Default images

Srbija će sa novom promenom cena naftnih derivata koja uskoro treba da usledi dostići novi neslavni rekord. Gorivo će koštati više nego u leto 2008. godine kada je cena barela nafte koštala duplo više nego danas.

Naša zemlja se već nalazi na vrhu liste zemalja sa najskupljim gorivom u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i činjenica da više od polovine cene odlazi na poreska opterećenja.

Kako tvrde stručnjaci, pored velikih fiskalnih zahvatanja za visoke cene kriv je i pad vrednosti dinara, koji slabi prema dolaru, pa će zbog toga naredno poskupljenje biti tako visoko. Kako god, i bez nove korekcije cena derivata, benzin je od zemalja u okruženju skuplji samo u Sloveniji, a od nas je jeftinija čak i Austrija.

Ponovo se švercuje gorivo

Privatnici kažu da benzin ne može biti jeftiniji jer na njemu u ovom trenutku nemaju zaradu. Sa druge strane, ministar trgovine Srbije Slobodan Milosavljević kaže da je zbog visokih cena gorivo ponovo počelo da se švercuje i dodao da vlada mora preispitati visoke akcize na tu robu.
Milosavljević je kazao da je akcizno opterećenje na gorivo izuzetno visoko, "toliko da hiljade građana Srbije dnevno prelazi granicu ka Bosni ili ka drugim državama u okruženju da bi tamo napunili rezervoar i doneli gorivo za nekoliko dana".

"Mislim da je krajnje vreme da se napravi analiza i da se precizno utvrdi koliko država Srbija visokom akcizom i znatno višim cenom u odnosu na okruženje dobija a koliko gubi zbog toga što indirektno opet imamo neku vrsu šverca goriva u Srbiju", kazao je Milosavljević. On je dodao da najveći udar na stabilnost cena i makroekonomku stabilnost dolazi zbog rasta cena goriva koji je posledica uticaja cene goriva na svetskim cenama, ali i obezvređivanja dinara, što kako je kazao u konačnom može da utiče na povećanje cena u Srbiji.

Milosavljević je kazao da se treba razgovarati i o načinu obračuna cene goriva, navodeći da je moguće da se kao osnova uzima berzanska cena derivata koja je niža, i koja se uzima u nekim zemljama Evrope i regiona, dok se u Srbiju uzima berzanska cena nafte.

On je kazao i da je ovo poslednja godina u kojoj će Naftna industrija Srbije imati monopol i dodao da je "ubeđen da će pozitivan etar konkurencije koji se očekuje od početka naredne godine dovesti i niže cene i bolji kvalitet".

Iako su pojedini poslodavci ocenili da država zbog pada prometa treba da stavi moratorijum na cene nekih proizvoda, ministar trgovine Milosavljević je kazao da je protiv zamrzavanja cena jer je, kako je kazao, iskustvo pokazalo da nakon svakog veštačkog držanja cena pod kontrolom dolazi dan odmrzavanja i eskalacije cena.

Škundrić: Nove nisu obavezujuće

Istovremeno, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da najavljene nove cene goriva nisu obavezujuće za prodavce, jer se radi o maksimalnim cenama koje se ne moraju primenjivati u maloprodaji.

"Uverili ste se da je NIS povukao jedan dobar poslovni potez i snizio cene benzina i dizela na svojim pumpama, a to je učinio i Lukoil", rekao je ministar i demantovao tvrdnje da je gorivo u Srbiji najskuplje.

"To nije tačno, u šta sam se ovih dana i lično uverio putujući kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Ne treba zaboraviti da su cene goriva uslovljene i promenom kursa dinara prema dolaru", kazao je Škundrić.

"Cene goriva diktira vrednost sirove nafte na svetskim berzama. Na žalost, u poslednjih nekoliko nedelja je bilo pomeranja na tržistu sirove nafte, pa se moraju izvršiti određene korekcije", objasnio je ministar.

Rakić: NIS pravi problem privatnicima

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi Milan Rakić u izjavi za B92 tvrdi da će NIS zadržati trenutne cene, što će privatnicima napraviti ogroman problem. "Previsoka maloprodajna cena derivata benzina i dizela u stvari bi mogla da izozove revolt kod građana da mi, na privatnim pumpama, po visokom cenama prodajemo derivate. Naš najveći problem je u saznanju da će NIS bez obzira na poskupljenje od četiri dinara na svojim pumpama zadržati sadašnju cenu derivata, što bi za nas značilo ekonomski i finansijski krah”, kaže Rakić.

Predsednik AD "Nafta" Nebojša Atanacković objašnjava da je u međuvremenu akciza na gorivo podizana nekoliko puta, i redovno i vanredno, ali postoje još dva razloga. "Prvi razlog je da je kod nas sve do kraja ove godine nije dozvoljen uvoz i sama rafinerijska cena je dosta visoka, pa kada se na takvu cenu dodaju redovne dažbine onda sve to zajedno ispadne značajno više. Drugi razlog je što dinar nije više u onoj vrednosti u odnosu na dolar kao što je bio tada. bi sada računali koliko je to u evrima ili dolarima, onda ne bi bila toliko velika razlika kao što nam se sada čini kad računamo u dinarima”, kaže Atanacković.

Rakić kaže da su glavni problem ipak prevelika zahvatanja države u strukturi cene benzina, što standard građana ne može da izdrži, posebno ako se ima u vidu slabljenje dinara. "Uobičajeno je da država kad se nešto tako dešava, preko akcize koja je instrument za sniženje cena derivata, omogući građanima bolji standard, dakle da mogu da kupe veću količinu benzina i dizela za isti novac", kaže Rakić.

"Daću jedan primer - ako neko kupuje za 1 000 dinara dolazimo u poziciju da danas može da kupi osam do devet litara benzina, a 2007. godine je za istu sumu novca moglo da se kupi oko 14 litara benzina ili dizela”, objašnjava on.

Benzin skuplji za 3,76 dinara po litru, a dizel za 4,46 dinara

Motorni benzini trebalo bi da u proseku poskupe za 3,76 dinara po litru, a dizel goriva za 4,46 dinara, navedeno je u saopštenju. To ministarstvo je napravilo presek kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama i odnosa dinara i dolara, pa pošto je cena nafte, od poslednje korekcije, u proseku porasla za 6,94 odsto, ocenilo da su se stekli uslovi za poskupljenje goriva.
Motorni benzini MB 95 i BMB 95 poskupeće sa 111,09 dinara na 114,72 dinara po litru, BMB 92 sa 109,26 na 112,77 dinara, evro premijum BMB 95 sa 119,96 na 124,22 dinara, dizel gorivo D-1 sa 101,34 na 105,47 dinara, dizel D-2 sa 99,45 na 103,45 dinara.

Eko 350 dizel poskupeće sa 103,10 na 107,34 dinara, eko 50 dizel sa 107,39 na 111,93 dinara, evro dizel sa 110,01 na 114,74 dinara, a ulje za loženje sa 79,19 na 84,28 dinara po litru.

Gorivo u Srbiji je poslednji put poskupelo 3. marta, u proseku za 0,91 dinar po litru. Derivati nafte su kod nas od početka godine, odnosno za samo tri meseca, poskupeli već četiri puta, što zbog redovnih korekcija, što zbog podizanja akcize. Ukupno poskupljenje od početka godine iznosi oko šest dinara. Akciza na benzin tako sada iznosi 44,7 dinara, što uz PDV predstavlja više od 55 odsto sadašnje cene goriva, pa i ne čudi što vozači u Srbiji plaćaju najskuplji benzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: