Srbija

Subota, 09.01.2010.

16:05

Završiti privatizaciju u 2010.

Agencija za privatizaciju planira da u 2010. objavi oko 220 tendera i aukcija i ponudi na prodaju uglavnom preduzeća sa društvenim kapitalom.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor te Agencije Vladislav Cvetković kaže da bi ova godina trebalo da bude u znaku završetka privatizacije društvenog kapitala, podele besplatnih akcija i početka privatizacije javnih komunalnih preduzeća (JKP), sprovođenja stečajnih postupaka, ali i kontroli sprovođenja kupoprodajnih ugovora u privatizovanim preduzećima.

Modeli koji će se primenjivati biće različiti u zavisnosti od delatnosti preduzeća, zatečenog nivoa kvaliteta poslovnog upravljanja, kao i od odnosa osnivača, opština i lokalnih samouprava, prema potrebama za unapređenje u ovom domenu.

Prema rečima Cvetkovića, Agencija će svoj rad u 2010. godini usmeriti na sprovođenje stečajnih postupaka, ali i kontroli sprovođenja kupoprodajnih ugovora u privatizovanim preduzećima. Povodom sve učestalijih štrajkova radnika u privatizovanim firmama u Agenciji su u više navrata isticali da oni nakon privatizacije vrše kontrolu ispunjenja ugovornih obaveza i podsećali da se rad preduzeća prodatog na aukciji kontroliše dve godine nakon prodaje, a ukoliko je preduzeće prodato javnim tenderom - pet godina.

Naglašavalo se i da Agencija nema instrumentarij da ulazi u poreklo kapitala kupaca preduzeća ne tenderima i aukcijama i da je u ceo posao potrebno više uključiti druge državne organe.

Cvetković kaže da će Agencija, koliko je to u njenoj objektivnoj moći ispoštovati rok za okončanje privatizacije društvenog kapitala do kraja 2010. godine. On smatra da je mnogo bitnije da se neka strateška preduzeća od važnosti za čitavu ekonomiju privatizuju na način koji će omogućiti da ona uspešno posluju na duži rok. U narednoj godini trebalo bi da otpočne privatizacija u sportu, i Agencija za privatizaciju bi trebalo da ima svoju ulogu u tom procesu, u kojem će svakako najveću prepreku predstavljati veoma zamršeni i neraščišćeni vlasnički odnosi, kaže Cvetković.

Prema Predlogu zakona o sportu, Agencija za privatizaciju bi trebalo da vrši evidenciju nosioca vlasničkih prava u sportskim društvima, klubovima i asocijacijama, rekao je on i ocenio da je to važan preduslov bilo kojeg modela uspešne privatizacije.

Cvetković je najavio i početak privatizacije javnih komunalnih preduzeća, i napomenuo da to neće biti tipične privatizacije. "To su specifična privredna društva jer obavljuju javni interes i prirodni su monopoli, a sa druge strane postoji potreba da se njihov rad učini efikasnijim, i u sadejstvu ta dva faktora tražiće se optimalni model privatizacije koji neće biti identičan za sve", naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

16 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: