Gastarbajteri poslali 2,4 mlrd. EUR

Po osnovu ukupnih doznaka od januara do septembra ove godine, u zemlju slilo 2,4 milijarde evra, što je za 44 odsto više nego lane, podaci su NBS-a.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

09:28

Default images

Naši građani koji rade u inostranstvu sve više novca šalju u zemlju. Osim što pomažu najbližima i familiji, gastarbajteri sve više štede u domaćim bankama, jer su kamate najveće u Evropi. U poslednjih pet godina, devizni priliv od ukupnih doznaka iznosio je 11,8 milijardi evra.

Naši građani najviše novca šalju neformalnim kanalima (da bi izbegli plaćanje bankarskih provizija), odnosno preko prijatelja,rođaka ili vozača autobusa. Najviše novca stiže iz Nemačke, gde je i najveći broj naših ljudi na privremenom radu, ali i iz Irske, jer je iz ove zemlje najjeftiniji transfer deviza.

Prema istraživanju „Migracije i razvoj“ koje je sprovelo Nemačko društvo za tehničku saradnju, od oko 400.000 Srba u Nemačkoj, njih 88 odsto šalje doznake u domovinu. Prema tom istraživanju, oni su u Srbiju poslali skoro 243 miliona evra, a još tri miliona evra se u zemlju slilo u vidu nemačkih penzija.

Svetska banka smatra da još toliko novca iz Nemačke u Srbiju dolazi neformalnim kanalima, pa, prema njihovim procenama, ukupne doznake iz Nemačke iznose 476 miliona evra.

Svaki drugi gastarbajter ima otvoren račun u banci u Srbiji

Ali, iako svaki drugi gastarbajter ima otvoren račun u nekoj od poslovnih banaka u Srbiji, oni preko polovine doznaka šalju neformalnim kanalima. Indikativni su i rezultati ankete, koju je od 4. decembra prošle do 12. januara ove godine sproveo GTZ među Srbima u Nemačkoj kojima najmanje jedan roditelj ima emigrantsko poreklo.

Više od 87,5 odsto ispitanika šalje novac, od čega četiri petine to čine da bi finansijski podržali rođake i prijatelje, a četvrtina tim novcem finansira svoje nekretnine u Srbiji.

Pri tome, čak 75 odsto ispitanika povremeno lično donose novac, njih 43,7 odsto novac šalje preko rođaka i prijatelja koji putuju u Srbiju, polovina njih s vremena na vreme uplaćuje novac preko banaka, trećina koristi usluge Vestern juniona, a 12,5 odsto ispitanika poštanskim uplatnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: