Ubrzano otvaranje srpskog neba

Potpisivanjem popularno nazvanog Sporazuma o otvorenom nebu, naša zemlja postala je veoma interesantna za strane avio-kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

11:00

Default images

Direktorat civilnog vazduhoplovstava Republike Srbije odobrio je prošle nedelje dozvole za letove iz Srbije nacionalnoj mađarskoj avio-kompaniji Malev i austrijskoj niskotarifnoj avio kompaniji "Flaj Niki".

Dozvolu je, za letove iz Niša za Cirih, dobio i crnogorski Montenegroerlajns. Letove iz Niša najavila je i švedska niskotarifna aviokompanija MCA erlajns, koja planira da od 14. decembra počne da leti za Stokholm ponedeljkom, sredom i petkom.

Portparolka tog Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević kaže da Direktorat ubrzano radi na tome da obezbedi najbolje uslove za siguran i bezbedan vazdušni saobraćaj i zakonsku regulativu u toj oblasti prilagodi zakonima Evropske unije.

Ona je naglasila da se od januara 2010. godine i najavljenog ukidanja viza za naše građane, može očekivati veće interesovanje nisko-tarifnih avio kompanija za dolazak na naše tržište. Za sada su interesovanje pokazali i irski "Rajan Er" i mađarski "Viz Er", kao i još nekoliko prevoznika, čiji su predstavnici boravili u Beogradu radi upoznavanja sa stanjem u našem vazdušnom saobraćaju.

Andrić-Milosavljević je naglasila da ove kompanije, pre svega, gledaju i da smanje troškove nižim cenama aerodromskih usluga, a to znači da će i naš najveći međunarodni aerodrom morati nižim cenama da se prilagodi zahtevima tržišta. Pored toga, njihovo prisustvo dovešće i do povećanja broja letova i jačanja avio industrije.

Iako nije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, dogovor o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se zasniva na sličnim principima, najliberalniji i najmoderniji je sporazum koji je Srbija ikada potpisala u ovoj oblasti sa nekom van evropskom zemljom, ocenila je Andrić-Milosavljević.

Ona je naglasila da je zvanično potpisivanje sporazuma, koji je sada već parafiran, u vladama Srbije i Emirata predviđeno tokom sledećeg meseca. "Taj sporazum će omogućiti da naša nacionalna avio-kompanija i avio-kompanije iz Emirata uspostave neograniočen broj letova izmedju dveju zemalja, sa mogućnošću uspostavljanja veza preko aerodroma u tim državama, i sa drugim zemljama", istakla je Andrić-Milosavljević.

To praktično otvara mogućnost Srbiji za izlazak na tržišta zemalja Bliskog i Dalekog istoka, dok Emiratima naša zemlja omogućava ulazak na evropsko tržište, kaže portparolka Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Radovanović: Jatu prija konkurencija

Generalni direktor „Jat ervejza“ Srđan Radovanović kaže da toj drzavnoj aviokompaniji neće smetati primena Sporazum o otvorenom nebu i da joj prija konkurencija. "Sporazum o otvorenom nebu je državna stvar, Jat ne traži privilegovan položaj, a Srbi bi trebalo što više da lete", rekao je Radovanović.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture Srbije Miodrag Miljković kazao je da u Srbiji taj sporazum još nije stupio na snagu i da bi početkom 2010. godine trebalo i zvanično da počne da se primenjuje. "Sporazum će početi da se sprovodi kada ga bude ratifikovalo još pet zemalja članica Evropske unije koje to do sada nisu uradile", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: