Dinkić: Rešenje u novom modelu

Menadžment Fijata će doći u Srbiju u drugoj polovini marta na pregovore u kojima će biti precizirana dinamika ulaganja u proizvodnju novog modela automobila.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 25.02.2009.

08:22

Default images

"Zastava će prebroditi ovu svetsku ekonomsku krizu sa znatno većom količinom 'punta' koji će proizvoditi, ali je rešenje lansiranje novog modela koji će biti konkurentan na svetskom tržištu", kazao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je u januaru najavio da bi proizvodnja tog novog modela trebalo da počne do kraja 2010. godine. Prema ranijim najavama, proizvodnja "punta" u Srbiji bi trebalo da počne do kraja marta, a u ovoj godini bi trebalo da bude proizvedeno 15 hiljada tog Fijatovog automobila u pogonima kragujevačke Zastave.

Srbija i Fijat su 28. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, a zajedničko preduzeće, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra. Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo Fijata bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

U fabrici će se proizvoditi "punto", a planirano je da zajedničko preduzeće postane i jedini proizvođač jednog novog Fijatovog modela za tržište EU, za šta će biti instaliran pogon kapaciteta proizvodnje 200 hiljada vozila godišnje. Italijanski Fijat je zbog svetske ekonomske krize usporio ulaganje 200 miliona evra osnivačkog kapitala u zajedničku proizvodnju automobila sa Srbijom. Prema rečima direktora grupe Zastava vozila, Zorana Radojevića, planirani obim proizvodnje od 400 punta mesečno, koji je projektovan za prvih nekoliko meseci rada nove fabrike, biće dvostruko premašen zbog velikog interesovanja. Radojević dodaje da se privode kraju poslednje pripreme za početak proizvodnje punta i da će delovi za taj automobil biti dopremljeni u Kragujevac prvih dana marta.

“Očekuje se da početkom marta stignu lotovi sa delovima za punto za koje su u fabrici obezbeđeni renovirani magacini. Svi planirani poslovi za početak proizvodnje punta realizuju se u planiranim rokovima", rekao je Radojević. Uporedo sa pripremama za početak proizvodnje punta, dodao je on, u fabrici automobila se radi na raščišćavanju hala i renoviranju objekata.

Radojević je rekao da je za realizaciju ugovora sa „Fijatom” zadužena Vlada Srbije i nadležna ministarstva i da u kragujevačkoj fabrici nemaju nikakvih novih informacija o tom poslu. Iz menadžmenta „Zastave” poručuju da će tržište diktirati broj automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. ”Italijani su odmah naglasili da će broj automobila koji se proizvode u Kragujevcu zavisiti isključivo od tržišta. Povoljni uslovi koji su omogućeni za njegovu kupovinu su doveli do toga da će već u prvom mesecu do kraja marta stići više od 1.400 kompleta delova za proizvodnju punta", kažu u menadžmentu Zastave.

I u Beogradu, ali i širom Srbije u Zastavinim salonima juče i prekjuče vladalo opsadno stanje, pa je pravljenje lista čekanja sada redovna pojava kod dilera. U salonu Zastava prometa, u Beogradu, kažu da dugo ne pamte gužve koje su pre dva dana vladale u prodajnim salonima.

Radmila Grahovac, menadžer prodaje u jednom od Zastavinih salona, kaže da je u ponedeljak „punto” rasprodat, te da je u prodajnim mestima širom Srbije prodat ceo kontingent koji je bio na lageru. "Od jutros nema toliko gužve, zato što su automobili rasprodati, ali zato telefoni zvone non-stop. Tako smo već napravili listu čekanja za buduće kupce, a do podneva se samo kod nas već prijavilo 50 ljudi", ističe Grahovac.

Ona dodaje da su građani zainteresovani samo za „zastavu 10” za koju važe pogodnosti, dok za ostale modele kupaca gotovo i da nema. "Još imamo vozila iz osnovnog programa, a to su „koral in”, „skala 55”, „florida 16L”, ali interesovanja za njih za sada nema", kaže Grahovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: