I Valjaonica bakra na udaru krize

Valjaonica bakra Sevojno, jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, oseća posledice svetske ekonomske i finansijske krize, kaže generalni direktor Dragan Subotić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

19:21

Default images

Subotić je rekao da je cena metala sa sedam hiljada dolara, pala na oko tri hiljade i da se, ako se imaju u vidu zalihe koje je firma imala, može govoriti o direktnoj šteti od koja je veća od deset miliona dolara.

On je istakao da je u poslednjem kvartalu ove godine tražnja smanjena oko deset odsto, što podrazumeva da će Valjaonica ovu poslovnu godinu završiti sa povećanjem proizvodnje oko osam odsto, što je ispod plana. Kompanija je za deset meseci ove godina izvezla 90 odsto proizvodnje, u vrednosti oko 30 miliona evra.

Valjaonica bakra i njen vlasnik - "Ist point", prema njegovim rečima, ovih dana obratili su se predsedniku Vlade Srbije i Ministarstvu finansija sa konkretnim predlozima za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize na našu zemlju.

U toj kompaniji navode da su stope poreza i doprinosa neizdržive, posebno za firme sa izvozom višim od 90 odsto proizvodnje, koje ne mogu da slušaju internu ekonomiju, jer se u ovom vremenu moraju boriti za opstanak na svetskom tržistu.

U toj firmi smatraju da se u funkciji proizvodnje za izvoz u budžetu Srbije mora naći oko milijardu evra namenjenih direktnom podsticaju privrede da bi se talas krize zaustavio, što je kroz nacrt budžeta za narednu godinu uvaženo, ali sa upola manjim iznosom. Predlaže se vladi i da se ne plaća PDV za sirovinu u startu i da se ne čeka povraćaj 55 dana, nego da se razdužuje kroz izvoz.

Govoreći o kretanju kursa dinara, Subotić je rekao da je neprihvatljivo da sve što je ta firma ostvarila za devet mesec, za jedan mesec bude precrtano kursnim razlikama.

Subotić je rekao i da je Valjaonica bakra "zbog demagogije nerealnog kursa" u poslednje četiri godine izgubila oko četiri miliona evra, i da je ova fabrika, kao i ostali veliki izvoznici ostala bez podrške u velikoj svetskoj ekonomskoj utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: