BAT bez dobiti za tri godine

Duvanska industrija Vranje ni tri godine nakon što ju je kupila kompanija Britiš ameriken tabako, nije počela da ostvaruje dobit, kaže direktor BAT-a za JIE Luiz Heren.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Ponedeljak, 19.05.2008.

11:55

Default images

„Iako je kompanija BAT zabeležila gubitke u poslednje tri godine rada u Srbiji, ne bih rekao da su naši rezultati loši. Značajno smo podigli tržišnu poziciju i iz te perspektive rezultat je odličan jer pokrivamo oko 22 odsto tržišta. Srbija je pokazala i da poseduje veliki potencijal u pogledu radne snage, pa je i sa te strane rezultat dobar”, kaže on.

Heren je, međutim, istakao da BAT nije srećan što u Srbiji posluje sa gubitkom.

„Glavni razlog zbog kojeg se nalazimo u toj poziciji jesu cene duvanskih proizvoda, koje su među najnižim u Evropi, a potrebno je da se zapitamo zašto je tako”, navodi Heren i dodaje da očekuje rast vrednosti duvanske industrije do nivoa koji će BAT-u doneti povraćaj investicije u Srbiju.

„Na to računamo u veoma bliskoj budućnosti. Ove godine smo već postigli bolje rezultate nego u prošloj i to očekujemo i sledeće godine, tako da ćemo u bliskoj budućnosti vratiti investiciju”, kazao je Heren, ne precizirajući kada bi to moglo da se dogodi.

Prema njegovim rečima, cene cigareta na srpskom tržištu su veoma niske, a veće cene bi donele korist svim učesnicima u duvanskoj industriji i onima koji imaju veze sa njom.

„To je dobro za vladu jer će dobiti više prihoda od akciza. Više cene mogu da smanje upotrebu cigareta što ide u prilog Ministarstvu zdravlja. Sa više profita industrija može više da investira i ponudi kvalitetnije proizvode. Na kraju, to doprinosi i imidžu Srbije. Posledica niskih cena jeste značajan odliv cigareta u zemlje EU u okruženju gde su cene više. To ne doprinosi rejtingu Srbije”, ocenio je Heren.

Duvanska industrija Vranje je završila je 2007. godinu sa gubitkom od 513 miliona dinara (oko 6,4 miliona evra), što je 3,3 puta veći gubitak nego u 2006. godini, navodi se u finansijskom izveštaju kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: