Dinkić: Tender za RTB Bor neuspešan

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da se ruski SMR celog dana nije oglasio i da će sutra verovatno biti proglašen neuspešnim tender za prodaju RTB Bora.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

08:23

Default images

Ruski SMR, drugoplasirani na tenderu, ima rok do srede u ponoć da produži licitacionu garanciju, kako bi ostala u trci za kupovinu borskog basena.

Dinkić je za B92 kazao da će najverovatnije predložiti da RTB Bor bude prodat po modelu po kojem će biti prodata i Zastava, odnosno da će država tražiti strateškog partnerstva.

On je naveo da ta odluka nije doneta i da konsultacije o tom modelu još uvek traju, ali i istakao da je po njegovom mišljenju to najbolji način za privatizaciju ne samo RTB-a, nego i još nekoliko društvenih i državnih preduzeća.

Kako je Dinkić objasnio, dugovi RTB-a bi bili konvertovani u državni kapital, posle toga bi bio raspisan tender za izbor strateškog partnera, koji bi bio u obavezi da otplati 150 miliona dolara komercijalnih dugova i izgradi novu topionicu. Država bi svoj udeo prodala pet godina nakon toga, kada bi vrednost preduzeća bila uvećana.

Na taj način bismo privukli neku od velikih rudarskih kompanija, a koje nisu bile zainteresovane za kupovinu RTB-a na dva neuspešna tendera, rekao je Dinkić.

Prema njegovoj oceni, SMR je velika kompanija koja je mogla da kupi borski basen, ali nije bila zaista zainteresovana za to, već je po političkom nalogu učestvovala na tenderu i dala ponudu koju nije htela da ispuni.
Direktor za odnose sa javnošću u Sektoru za resurse "Baznog elementa", u čijem sastavu se nalazi kompanija SMR, Jelena Rolins izjavila je ranije Tanjugu da se razgovori o učešću te ruske kompanije u privatizaciji kombinata "Bor" vode, ali, zasad, pismenim putem.

"Zasad smo u prepisci, nikuda nismo išli i nismo dogovarali susrete", rekla je ona i dodala da se održavaju "radni kontakti" o tenderu na kojem je SMR, bila drugorangirana.

Pozivajući se na poverljivost pregovora, predstavnica "Baznog elementa" nije želela da govori o uslovima tendera, ali je kazala da očekuje da će Vlada Srbije imati razumevanja.

U Agenciji za privatizaciju međutim, kažu da Vlada nema prostora za razumevanje, već da će postupiti isključivo prema unapred utvrđenim pravilima tendera.

"Ruski SMR ima do ponoći rok da produži licitacionu garanciju. Ukoliko to učini ućićemo u pregovore, ali ukoliko garancija ne bude produžena, raspisaćemo novi tender", objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

Da bi započela pregovore, ruska kompanija bi pre svega morala da popravi svoju prvobitnu ponudu. Državnim akcionim planom za zaštitu životne sredine predviđeno je da kompanija koja kupi RTB Bor mora u naredne četiri godine da investira u ekologiju.

To Rusi nisu ranije hteli da prihvate kao obavezu. Pomoćnik ministra za ekologiju Aleksandar Vesić kaže da je taj uslov važan, jer je Srbija uzela kredit od Svetske banke za zaštitu životne sredine, onog dela basena koji se ne prodaje. Rok za realizaciju te investicije je pet godina od trenutka privatizacije.

"To znači da onaj koji kupi Bor on mora u roku od četiri godine da reguliše pitanje životne sredine da bi sprečili dalju degradaciju onoga što bismo mi sanirali u roku od godinu dana zbog sigurnosti investicija i kredita koji smo uzeli od Svetske banke", rekao je Vesić. Ukoliko SMR danas produži licitacionu garanciju od deset miliona dolara, rok za pregovore o kupovini RTB Bora sa Agencijom za privatizaciju biće produžen za još 30 dana.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da su novi pregovori sa SMR-om, čija je ponuda na drugom tenderu bila neprihvatljiva, samo gubitak vremena.

"Na prvi pogled to izgleda kao značajan prihod i da je to dobro, međutim to je veća šteta što se sa tim prelazi na neki novi korak. Pokušava se na neki drugi načinda se postigne ista transakcija što nije realno", smatra Kovačević.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" RTB Bora Rudolf Navijalić ne očekuje da se ruski SMR pojavi u Agenciji za privatizaciju i otpočne pregovore o prodaji RTB-a.

"Znamo da još uvek nema nikakvog odgovora od ruskog SMR-a i mi ne očekujemo da će oni danas da se jave, niti to priželjkujemo", rekao je Navijalić i ocenio da "za taj sindikat Rusi nisu poželjan poslodavac".

Prema njegovim rečima, tu tvrdnju može da potkrepi i primer poslovanja Deripaskine firme u okruženju, tačnije u crnogorskom "Kombinatu aluminijuma" gde je njegova firma "Rusal" postala vlasnik i gde nije ispoštovala ugovorene obaveze.

"Rusi nama ne odgovaraju, pre svega i zbog ponude koja je katastrofalno loša a smatramo ga i lošim poslodavcem. Zato i navijamo da ovaj tender bude poništen i da do kraja godine bude raspisan treći tender za RTB", kazao je Navijalić, dodajući da "nepojavljivanje Rusa nije neočekivano, jer su oni od samog početka delovali neozbiljno".

"Zbog investicionog programa koji je bio basnoslovno visok, 414 miliona dolara, stekao se utisak da oni na taj način žele da nas zasene i da na mala vrata uđu u RTB", ocenio je Navijalić i dodao da "postoji šansa da se na mogućem trećem tenderu pojave dobri kupci, kao na primer "Atek".

Samostalni sindikat za strateško partnerstvo

Predsednik Samostalnog sindikata u RTB Boru Dragan Aleksić izjavio je da treba okončati ishitrene tendere i potražiti pravog strateškog partnera za RTB Bor.

Aleksić je rekao da bi to trebalo da označi i "kraj ovakvim brzim, ishitrenim i neorganizovanim tenderima" i istakao i da ne bi voleo da se kao i ranije dogodi slična situacija da "neko nešto uplaćuje ili daje saopštenja u minut do dvanaest".

Aleksić nije mogao da navede razloge zbog čega se ruski SMR do sada nije pojavio u Agenciji za privatizaciju da započne pregovore o prodaji RTB Bor.

On je istakao da se ne može ići dalje u objavu tendera za RTB Bor, već da bi trebalo primeniti sličan model kao kod "Zastave" i potražiti strateškog partnera.

"Trebalo bi da se razgovara sa strateškim partnerima, pa kada se sa njima dogovori dalji razvoj RTB-a praviti strategiju sa sindikatima, poslovodstvom i nadležnim ministarstvom", napominje Aleksić i dodaje da bi se jedino na taj način napravio program strateškog razvoja RTB koji bi odgovarao svima.

Treći tender, kako je ranije najavio ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić biće raspisan i ukoliko SMR ne popravi svoju prvobitnu ponudu.

SMR je bio drugoplasirani na tenderu za RTB Bor sa cenom od 370 miliona dolara. Ugovor sa prvoplasiranim Atekom koji je ponudio cenu od 466 miliona dolara je poništen jer u dodatnom roku nije plaćena kupoprodajna cena.

Prvi tender za RTB Bor je poništen jer rumunska kompanija Kuprom nije u dodatnom roku uplatila cenu od 400 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: