Aeroflot za Jat sa partnerom iz EU

Aeroflot će se na tenderu za Jat pojaviti najverovatnije sa partnerom iz Evropske unije, kažu u toj kompaniji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

14:57

Default images

Zamenik generalnog direktora Aeroflota Mihail Polubojarinov kaže da će ruska aviokompanija pripremiti do proleća program učešća u privatizaciji Jata, a na tenderu će se pojaviti najverovatnije sa partnerom iz Evropske unije.

Potvrđujući zainteresovanost ruske kompanije za Jat, on je rekao da bi tender mogao da bude održan "krajem marta, početkom aprila ove godne", i da će ruska kompanija najverovatnije na njemu učestvovati sa partnerom.

Polubojarinov je objasnio da u slučaju prodaje 51 odsto Jata, "u skladu sa propisima EU, Aeroflot ne može biti vlasnik takvog paketa", pa bi postao vlasnik 50 odsto minus jedne akcije, a njegov partner jedan odsto plus jedna akcija.

Ranije je zamenik generalnog direktora Aeroflota Lev Košljakov izjavio da ta kompanija ne namerava da odustaje od učešća u privatizaciji srpske aviokompanije "bez obzira na to što se EU tome protivi", kao i da Aeroflot ima "preliminarnu pozitivnu reakciju vlasti Srbije".

Aeroflot i Jat su u junu 2007. potpisali memorandum o razumevanju u kojem je ruski avioprevoznik izrazio interesovanje za učešće u privatizaciji kompanije sa ciljem njenog pretvaranja u transnacionalnog balkanskog avioprevoznika, podseća ruska agencija.

Krajem septembra prošle godine generalni direktor Aeroflota Valerij Okulov izjavio je da ruska kompanija želi preko našeg avioprevoznika da izađe na evropsko tržište i na njemu ojača svoje pozicije, kao i da se planovi ne svode samo na sticanje vlasništva nego i na dinamičan razvoj Jata i njegovo pretvaranje u ključnog, moćnog prevoznika na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: