Dolazak Sitibanke i Dojče banke

Američka Sitibanka (Citibank) i nemačka Dojče banka (Deutsche bank) verovatno će dobiti saglasnost za ulazak na srpsko tržiste.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

12:33

Default images

"NBS ponovo će, posle višegodišnjeg moratorijuma, početi da odobrava 'grinfild' licence za otvaranje stranih banaka u Srbiji. Takve dozvole će se davati samo u izuzetnim slučajevima i isključivo najboljim stranim bankama", rekao je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić za prvi broj mesečnika "Bankar”.

Izdavač tog mesečnog ekonomskog časopisa je beogradska Ekonomist medija grupa, koja izdaje i nedeljnik Ekonomist magazin.

Prema rečima Jelašića, država je imala dovoljno vremena da za tri godine proda svoje udele u bankama i ona je uradila šta je planirala.

"Država je već uradila šta je htela sa svojim akcijama u bankama, a Evropska unija, Međunarodni monetari fond i Svetska trgovinska organizacija nam sugerišu da još jednom razmotrimo pitanje grinfild licenci i to ćemo vrlo skoro i uraditi", rekao je on.

Ostale poslovne banke koje nisu privatizovane, kako je istakao, neko će kupiti ako nešto vrede, jer je to lakše nego osvajati tržište od početka.

Na pitanje do koje su tačke na skali od jedan do 10 stigle reforme u bankarskom sektoru, Jelašić je ocenio da je bankarski sektor negde između osam i devet, a osiguranje oko sedam, ističući da tu ima još mnogo da se radi.

"Teme kojima se danas bavimo u bankarskom sektoru, neće doći na dnevni red u privredi ni za 10 godina. Nije mi jasno šta političare zaustavlja da reforme sprovedu i u drugim sektorima", rekao je guverner NBS.

Navodeći da je iskustvo pokazalo da banke idu na berzu uglavnom samo onda ako znaju i ko je kupac i po kojoj ceni, on je rekao da je ubeđen da su cene akcija pojedinih banaka znatno iznad onoga što NBS vidi sa stanovišta kontrole.

"Kupci tih akcija i danas računaju da će te banke uspeti negde da se udome zato što misle da više neće biti grinfild licenci. No, zadatak NBS nije da cementira pozicije i da postojećim akcionarima omogući ekstraprofit", istakao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: