Srbija

Četvrtak, 23.05.2013.

12:40

Berač jagoda zaradi do 3.000 dnevno

Sa početkom leta, svake godine kreće i period sezonskih poslova. Najtraženiji su ugostitelji, a najbolje plaćeni berači voća i radnici na gradilištu.

Izvor: RTS

Default images

Početak sezone označila je berba jagoda. Berači za dan zarade od dve do tri hiljade dinara, što privlači i radnike iz regiona. Posla ima i u plastenicima, piše RTS.rs.

Angažujemo sezonske radnike dva ili tri puta sedmično, teško je naći dobrog sezonskog radnika, kažu poslodavci.

Leti dobro zarade i radnici na građevini, zidari, tesari, moleri - u proseku 3.000 dinara. Istraživanja pokazuju da čak 60 odsto mladih aktivno traži posao preko leta, iako biraju lakše delatnosti.

"Najinteresantnije poslovi su promocije, rad u kafićima, dok se mnogi interesuju za poslove na moru", kaže Elena Erdeljanović.

Ponuda i potražnja se poklapaju, tvrde u Omladinskim zadrugama. Dobra zarada, kažu, obezbeđuje sigurnog radnika. Koliko će biti plaćeni, zavisi od firme za koju rade. Promocija može doneti tek sto, ali i do hiljadu dinara po satu.

Breda Milič iz Omladinska zadruga kaže da je interesantno je da su za sve te poslove traženiji studenti, a ne nezaposleni.

Do posla dolaze i srednjoškolci - Ana Pavlović džeparac zarađuje kao promoterka, a Nemanja Veljić - već drugu godinu angažovan je na utovaru i istovaru robe.

Ana i Nemalja kažu da bi preporučili drugarima koji sede kod kuće, igraju igrice da krenu da rade i da imaju svoj dinar.

U Srbiji je svaki drugi mladi čovek nezaposlen, dok, ukupno, gotovo 800.000 ljudi čeka posao. Sezonska ponuda svake godine, makar donekle, ublaži sumornu statistiku i i popuni kućni budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: