Neregistrovana kola na otpad ili platite odvoz

Sva neregistrovana vozila koja stoje duže od sedam dana na javnoj površini moraju se ukloniti.

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

09:20

Neregistrovana kola na otpad ili platite odvoz
Foto: Thinkstock

“Kada komunalni redar zapazi takvo vozilo ostavlja se upozorenje na vozilu, zataknuto za brisače da ga vlasnik ukloni s javne površine. Kad se skupi određeni broj upozorenja, donosi se rešenje o uklanjanju kojim pozivamo vlasnika vozila da ih uklone. To rešenje stavlja se na oglasnu ploču Grada, jer mi ne znamo ko je vlasnik da bismo mu rešenje uputili na adresu stanovanja”, kaže Ivica Šiškić, šef Odseka komunalnog redarstva Osijeka.

Dodaje da nakon 15 dana rešenje postaje pravosnažno a onda sledi njegovo izvršenje.

“Potom pošaljemo komunalne redare da proverimo je li vozilo uklonjeno, a ako nije dolazi vozilo za odvoz i odvoze ga. Grad ima ugovor s kompnijom Kairos koja vozilo odveze u svoje dvorište. Vlasnik i dalje može preuzeti vozilo u roku 30 dana, uz plaćanje troškova odvoza. Ako vlasnik ne preuzme vozilo, s vozilom se postupa prema Pravilniku o otpadnim vozilima, odnosno odlazi u sekundarne sirovine. Kompanija Kairos ima ugovor s Fondom za zaštitu okoline i takva vozila zbrinjavaju u skladu sa Pravilnikom. Kairos se naplaćuje iz Fonda za zaštitu okoline iz tih sekundarnih sirovina”, kaže Ivica Šiškić.

Ipak, napuštenih vozila čini se da je manje nego nekoliko godina ranije.

“Jako je malo takvih vozila sada, pre ih je bilo mnogo više. Uglavnom ih vlasnici nakon upozorenja sklone. Ako je reč o vozilu koje se više ne može koristiti, vlasnici mogu i sami pozvati Kairos da odveze vozilo, ako ima ikakvu vrednost, te dobiti iznos koji je predviđen Pravilnikom. Još više može se dobiti ako vlasnik vozilo sam doveze u Kairos”, kaže on.

Cena za vozilo koje je sekundarna sirovina kreće se oko kune po kilogramu, tako da se za svako prodato vozilo na ovaj način može dobiti najmanje oko 1.000 kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: