Umesto minusa, Gorenje 8 mil. EUR u plusu

Gorenje grupa je završila prošlu godinu s neto profitom od osam miliona evra posle gubitka od, takođe, osam miliona evra godinu dana ranije.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

15:43

Umesto minusa, Gorenje 8 mil. EUR u plusu
Foto: Thinkstock

Kompanija je u 2016. zabeležila prihode od prodaje u iznosu 1,25 milijardi evra, što je za 2,6 odsto više nego prethodne godine, saopštio je taj slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo, prenosi slovenačka agencija STA.

Kako se navodi u saopštenju, Gorenje je povećalo prodaju premijum i inovativnih uređaja, koji su u prometu velikih uređaja za domaćinstvo učestvovali sa 27,4 odsto, dok je prodaja malih kućnih aparata skočila za 33 odsto.

Grupa je ojačala svoje pozicije i prodaju u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Evropi, zemljama Beneluksa, Australiji, SAD-u i Aziji.

Ulaganja u marketing i razvoj povećani su na 31 milion evra. Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) se procenjuje na 87 miliona evra, što je za 8,6 odsto više nego u 2015, naveli su iz kompanije.

Relativna zaduženost grupacije je nastavila da se smanjuje, svodeći odnos između neto finansijskog duga i EBITDA na 3,9. U skladu sa svojom strategijom fokusiranja na osnovnu delatnost, Gorenje je prodalo svoje udele u kompaniji za upravljanje otpadom Publicus i njenom ogranku Ecogor, podseća STA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: