Crnogorski pasoš uskoro na prodaji

Projekat bi mogao poboljšati konkurentnost i priliv kapitala iz celog sveta u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva turizma

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

19:24

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Vlada Crne Gore priprema projekat ekonomskog državljanstva radi privlačenja investitora koji bi uložili novac pre svega u severni region, ali još nije preciziran datum njegovog početka, potvrđeno je indirektno iz Vlade.

Ideju o dobijanju "ekonomskog pasoša" podržavaju i Savet stranih investitora i Privredna komora. Smatraju da će to doneti nove strane investicije, ali da prethodno treba jasno definisati kriterijume po kojima se daje takvo državljanstvo.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja "Vijestima" su kazali da je ekonomsko državljanstvo značajno sa više aspekata, ali da još nije preciziran datum kada će se krenuti sa projektom.

"U privrednim sektorima smatraju da bi ta inicijativa podstakla regionalni razvoj (posebno sever), zatim razvoj infrastrukture, uvoz novih tehnologija i razvoj visokokvalitetnih nekretnina i turizma. Projekat bi mogao poboljšati konkurentnost i priliv kapitala iz celog sveta u Crnu Goru, i otvoriti mogućnost za nove investicije koje kreiraju nova radna mesta", saopšteno je iz ministarstva turizma.

Objašnjavaju da je u utvrđivanju uslova pod kojima bi se dobilo ekonomsko državljanstvo cilj da se uvede najbolja evropska praksa koja je pokazala da se ti projekti najbolje ostvaruju putem javno objavljenih tendera za predlog koncepta programa.

"Verujemo da bi predlog koncepta programa za Crnu Goru trebalo da bude zasnovan prvenstveno na razvoju severne regije. Ako bi se realizovao, program bi započeo objavom javnog, međunarodnog tendera za konsultanta za izradu koncepta programa, kojim bi se tražilo iskustvo i rezultati na sličnim projektima. Pozitivna praksa ukazuje da takve projekte u zemljama vode posebno formirana nacionalna tela", saopšteno je "Vijestima" u resoru kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović.

Vlada je 2010. godine pokrenula program ekonomskog državljanstva kojim je predvidela da pasoš ponudi svima koji investiraju minimalno pola miliona evra od kojih bi se deo uplatio direktno u budžet. Od toga je odustala na zahtev Evropske unije. Taj koncept osmislio je švajcarski advokat Kristijan Kalin koji je detalje objavio na svom portalu navodeći da su za program zaiteresovane Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Albanija.

Predsednik Saveta stranih investitora Crne Gore i izvršni direktor Telekoma Rudiger Šulc za „Vijesti“ je kazao da podržavaju incijativu jer smatraju da „ekonomski pasoš“ može doneti više investicija i legitimne investitore.

"Koliko sam upućen, kriterijumi i procedura koji se odnose na sticanje ekonomskog državljanstva Crne Gore tek treba da se utvrde, ali treba pažljivo istražiti kakva je situacija u drugim zemljama EU. Kriterijumi bi trebalo da budu konkurentni sa zemljama EU koje imaju slične programe i da uslov bude kupovina imovine ili kapitala. Definicija kriterijuma je veoma važna.Treba imati u vidu najbolji interes zemlje i obezbediti dugoročnu posvećenost pojedinca koji traže državljanstvo", rekao je Šulc.

On je kazao da bi u proces trebalo uključiti i legitimne strane kompanije koje su specijalizovane u proveri referenci kandidata za državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: