Plate u RS digle termoelektrane

Cene usluga i proizvoda široke potrošnje u Republici Srpskoj u septembru su povećane u odnosu na prethodni mesec u proseku 0,4 odsto.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

08:46

Default images

Istovremeno, prosečna realna neto plata veća je za 0,3 odsto, saopštio je entitetski Zavod za statistiku.

Najveći rast cena zabeležen je u odeljku "alkoholna pića i duvan" i to za 1,9 odsto, zbog viših cena cigareta (2,7 odsto), prenela je Fena.

Poskupljenje je pogodilo i sektor odeće i obuće, i to za 1,2 odsto, usled viših sezonskih cena, a nešto manji rast imao je i sektor hrane i bezalkoholnih pića, od 0,6 odsto, kao i rekreacija i kultura (0,6), zdravstvo (0,5) i stanovanje (0,4 odsto).

U saopštenju se dodaje da je u septembru prosečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj iznosila 831 konvertibilnu marku (KM), odnosno, 425 evra. U poređenju sa avgustom ove godine, prosečna neto plata u septembru realno je veća 0,3 odsto, dok je u odnosu na septembar 2013. realno porasla 2,5 odsto.

Do povećanja prosečne zarade došlo je uglavnom zbog isplaćene veće plate u rudnicima i termoelektranama, gde je zabeležen veći broj prekovremenih sati rada u septembru ove godine u odnosu na prethodni mesec.

Najviša prosečna neto plata u RS i dalje je u oblasti finansija i osiguranja i iznosi 1.241 KM, dok najniže zarade imaju radnici administrativne i pomoćne uslužne delatnosti - 503 KM.

Prema statističkim podacima, u RS je u septembru industrijska proizvodnja u poređenju sa istim mesecom prošle godine bila veća 9,1 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u septembru ove godine u odnosu na prosečan broj zaposlenih u 2013. veći je 2,5 odsto, a u odnosu na isti mesec prošle godine jedan odsto. U poređenju sa avgustom ove godine porastao je 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: