Ne trošimo stranu pomoć za poplave

Nije tačno da političari u BiH koriste strana sredstva za pomoć poplavljenima kako bi popunili budžetske rupe, kaže ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

12:42

Default images

On je to rekao u razgovoru sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u BiH Nikolasom Hilom.

Prethodno su američke diplomate na jednom blogu iznele tvrdnje da su međunarodne institucije dale više od pola milijarde evra pomoći koja nije stigla do ugroženih jer BiH političari nemaju planove za oporavak i ta sredstva koriste da bi se popunile budžetske rupe.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je od državnih i entitetskih vlasti dobilo informaciju da još nijedna konvertibilna marka donatorskih sredstava nije uplaćena na račun bilo koje institucije, tako da nije moglo ni biti zloupotrebe, kaže se u saopštenju sa sastanka. Lagumdžija je od svojih sagovornika zato zatražio da, umesto paušalnih ocena, javnost obaveste na koje i čije račune su uplaćena donatorska sredstva, kao i informaciju kako ona mogu biti isplaćena, pod kojim uslovima i putem kojih medjunarodnih organizacija. On kaže i da "nisu svi političari isti" i da takve tvrdnje samo doprinose većoj apatiji birača, pred opšte izbore u BiH zakazane za oktobar. Hil i njegovi saradnici saglasili su se da postojeći komplikovani mehanizmi odlučivanja u BiH moraju da budu reformisani jer su kočnica vodjenju države, a naročito u kriznim situacijama, prenosi Fena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: