Hrvatska: Ovaj podatak košta 5.000€

Ukoliko žele da zavire u seizmičke snimke podmorja, ulagači zainteresovani za naftu i gas u Jadranu, moraju da plate 5.000 evra, prenose hrvatski mediji.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

15:55

Default images

Vezani tajnim ugovorom, u sobu Agencije za ugljovodonike, tj. "data room", odjednom sme da uđe najviše pet ljudi, prenosi portal Danas.hr.

"Ne smeju ništa da snimaju, zapisuju, slikaju, prepisuju i slično. Jedino što smeju da iznesu iz ove sobe je CD koji će dobiti od mene. Na tom CD-u imaće katalog svih podataka koji se nalaze na 'data roomu', detaljnu kartu Hrvatske", pojasnila je za RTL televiziju predsednica Uprave Agencije za ugljovodonike Barbara Dorić.

Nakon uvida u opštu kartu, detaljnije podatke o podmorju investitori plaćaju između 100 i 500 evra po kilometru. Tada odlučuju hoće li se u aprilu prijaviti za bušenje u Jadranu. Interesovanje je zasad itekako dobro.

"Primili smo 40-ak različitih aplikacija za termine kada kompanijama paše da dođu. Nismo sve stigli ni da obradimo, a u naredne tri nedelje smo bukirani. U naredne tri nedelje dolazi šest kompanija", dodala je Dorićeva.

Novo seizmičko snimanje sprovela je norveška kompanija Spektrum, a Hrvatska je Jadran podelila u 29 blokova koji će biti ponuđeni na tenderima. Postavljanje platformi očekuje se tek za koju godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

11 h

Podeli: