MOL prodaje svoj deo u Ini

Kompanija MOL saopštila je večeras da će prodati svoj deo u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, prenosu portal seebiz.eu.

Region

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

19:40

Default images

Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora da zaključi takav dogovora sa Vladom Hrvatske.

Saopštenje MOL-a stiže nakon današnjeg sastanka pregovarača hrvatske vlade i mađarskog MOL-a na kojem su potvrđene znatne razlike u stavovima dva partnera.

Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju dela koji ta mađarska kompanija ima u Ini, a hrvatska će vlada u najkraćem roku zauzeti stav o tome, saopštilo je hrvatsko Ministarstva privrede.

"Hrvatska Vlada učiniće sve kako bi Ina ostala energetski lider u regiji, sve što je u najboljem interesu kompanije, zaposlenih, energetske stabilnosti države i ukupne privrede", navodi se u saopštenju.

Nakon sastanak hrvatski ministar Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim i glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar rekli su da je sastanak pokazao da ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica, da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dva partnera, ali i da će nastaviti pregovore.

Već neko vreme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 odsto akcija Ine, i Vlade Hrvatske, koja ima 44,84 odsto akcija i želi veći uticaj u upravljanju Inom.

Hrvatska vlada optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu, dok iz MOL-a odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke i upozorava da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dve milijarde kuna odštete.

Mađarska vlada je početkom septembra od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih deonica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za hapšenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija koga Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: