Kinezi u Srbiji: Nići će farma za 50.000 goveda

Na 83. međunarodnom poljoprivednom sajmu u Novom Sadu nastupili su i privrednici iz Kine, koji su se predstavili u okviru izložbe "Premium brends from China“.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2016.

09:00

Kinezi u Srbiji: Nići će farma za 50.000 goveda
(Foto: Thinkstock.com)

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog nastupa kada se predstavilo desetak izlagača, ovo je drugi put da kineski privrednici organizovano nastupaju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Broj izlagača iz Kine se, po rečima predsednika Društva za ekonomsko-trgovinsku saradnju i prijateljstvo Srbije s NR Kinom Brane Cvetinovića, učetvorostručio i srpskoj publici je ponuđen veoma širok asortiman proizvoda iz oblasti agrara - mašine, oprema, sredstva za zaštitu bilja...

Cvetinović ističe da se ulaganja kineskih partnera u Srbiju povećavaju i da su kineski privrednici spremni za različite oblike saradnje s privrednicima iz Srbije.

"U poslednje četiri godine ulaganja Kine u Srbiju dostigla su oko 1,5 milijardi evra, najviše u oblasti građevinarstva, a sve više se ulaže ili planira ulaganje i u poljoprivredu", kaže Cvetinović za "Dnevnik”. – Privrednici iz NR Kine zainteresovani su za sve vrste saradnje u oblasti poljoprivrede, posetili su gotovo sve delove Srbije i uverili se da je potencijal ogroman i da se u našoj zemlji može proizvoditi kvalitetna i zdravstveno bezbedna hrana, koja trpi cenu uzgoja i transporta do Kine.

Prema njegovim rečima, planovi su veliki, a deo njih se već ostvaruje. Naime, pre dve godine urađen je pilot-projekat u Surdulici - podignuti su plastenici i zasnovana proizvodnja povrća po kineskom modelu. Rezultat je pokazao da je na taj način proizvedeno povrće ranije stiglo na tržište, a da je prinos bio duplo veći, te su mnogi spremni da prihvate taj model uzgoja.

"Kineski privrednici zainteresovani su i za izvoz svih slobodnih količina soje i svih vrsta mesa. Kako je reč o velikim količinama, jer je i tržište veliko, domaći proizvođači mesa nisu u prilici da odgovore tim zahtevima, pa su krenula ulaganja u stočarstvo", kaže Cvetinović.

Prvi projkat, za koji se očekuje da bude završen do kraja ove godine, je izgradnja farme u Kragujevcu.

"Planirna je izgradnja farme kapaciteta oko 100.000 svinja i oko 50.000 goveda. U toku je izrada projekta, a reč je o mešovitoj srpsko-kineskoj firmi u kojoj je većinski vlasnik i investitor kineski CMEC", kaže Cvetinović.

Ističe da su privrednici iz Kine zainteresovani za ulaganje i u Vojvodini i to u sve vrste poljoprivredne proizvodnje, ali pre svega proizvodnju voća, povrća i prerađevina od voća i povrća, te proizvodnju mesa, soje, ulja od soje i sve to u velikim količinama.

"Zbog toga su raspoloženi i da investiraju u povećanje proizvodnje jer je, recimo, samo potreba za uljem od soje oko 10.000 tona mesečno, a spremni su i da ulažu i u povećanje obima proizvodnje semenskih proizvoda", ističe Cvetinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

18 h

Podeli: