"Ne brinite, nisu Makedonci bolji"

Stavovi nemačkih privrednika o Srbiji su pozitivni, jer se 90 odsto njih izjasnilo da bi ponovo investiralo u Srbiju, poručio je ambasador Nemačke Hajnc Vilhem.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

16:39

Default images
Foto: Thinkstock

Vilhem je, povodom navoda da je nemačkim firmama Makedonija postala atraktivnija za investiranje, istakao "da je reč samo o tri preduzeća koja su se odlučila da ne ulažu u Srbiju".

"Zasigurno je da Makedonija nije atraktivnija od Srbije", kazao je Vilhem na panel diskusiji o 15 godina nemačko-srpske saradnje.

Nemački diplomata je podsetio da u Srbiji trenutno radi 400 nemačkih preduzeća, a da je objavljena izjava jednog od učesnika nedavne konferencije za štampu Nemačko-srpske privredne komore povodom predstavljanja istraživanja o zainteresovanosti nemačkih privrednika za investiranje.

"Ta organizacija svake godine pravi istraživanje o oceni stanja nemačkih inesticija u Srbiji. I ove godine izveštaj je bio pozitivan, jer je 88 odsto preduzeća reklo da bi ponovo ovde investiralo", naveo je Vilhem.

Podsetimo, direktor Delegacije nemačke privrede u Beogradu Martin Knap je naveo da su tri firme izabrale Makedoniju, a ne Srbiju.

Nešto ranije, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger je rekao da nemačke firme u Srbiji pokazuju "veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja, što nije bio slučaj prethodnih godina".

Vilhelm je danas rekao da je prošle godine procenat zadovoljnih bio veći, ali i da je bilateralna trgovina porasla za šest odsto.

Prema njegovim rečima, nemački privrednici cene sve što je vlada Srbije učinila, odnosno što je usvojila reformske zakone, posebno Zakon o radu i građevinskim dozvolama.

Međutim, dodao je da postoji utisak da te mere ne deluju, ali je i primetio da reforme ne mogu da deluju od danas do sutra.

Zato je i jedan od delegata na pomenutom skupu, objasnio je Vilhem, naveo da slabe tačke postoje, a jedna od njih je nedostatak pravne sigurnosti.

Tada su, kazao je, pomenuta tri nemačka preduzeća koja su se interesovala za Srbiju prošle godine, ali su ipak odlučila da investiraju u Makedoniju.

Mnogo je, podvukao je, nemačkih privrednika koji su se odlučili za Srbiju.

"Više nemackcih privrednika se interesuje za Srbiju. To su bila tri slučaja koja su navedena, a od kojih su mediji naprvaili priču da preovlađuje interesovanje za Makedoniju, što sigurno nije tako", ukazao je Vilhelm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: