Infrastruktura lek za rast Balkana

Premijeri pet država Balkana i Kosova istakli da je "poboljšanje povezanosti regiona, kao i sa EU, ključni činilac za privredni rast i otvaranje radnih mesta".

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

15:12

Default images
Foto: Thinkstock

Zato su posebnu pažnju posvetili izgradnji i povezivanju regionalne saobraćajne infrastrukture.

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednici vlada drugih država regiona i Kosova su, prema nacrtu zajedničke izjave koju treba da usvoje, zaključili da "poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jeste jedan od zajedničkih instrumenata za usaglašavanje sa evropskim standardima i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU".

Kako stoji u nacrtu izjave, "taj proces treba da donese jasne koristi građanima još pre ulaska u članstvo EU".

"Saglasili smo se o ključnoj saobraćajnoj mreži za Zapadni Balkan kao što je navedeno u priloženim kartama i tabeli koje je pripremila Evropska komisija", navodi se i dodaje da "ove mape ne prejudiciraju stavove u pogledu statusa".

Šest premijera sa Zapadnog Balkana su za sat i po produžili sastanak uz učešće evropskih komesara Johanesa Hana i Violete Bulc, kao i generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju Gorana Svilanovića.

Oni su naglasi da se susret u Briselu nadovezuje na berlinsku Konferenciju o Zapadnom Balkanu od 28. avgusta 2014. i ranije ministarske sastanke država regiona i Kosova.

U nacrtu zajedničke izjave se izražava snažna posvećenost "Berlinskom procesu" i "usredsređenost da se obezbedi da Samit u Beču 27. avgusta 2015. postigne konkretne rezultate zasnovane na tačno određenim investicionim projektima".

"Primećujemo da u Evropskoj uniji ključna mreža povezuje sve glavne gradove EU, glavne ekonomske centre i glavne luke u EU. Prepoznajemo da njeno proširenje na Zapadni Balkan omogućuje ubrzanje reformi javnih politika i regulative i koncentriše napore i ulaganja na ključne koridore i interkonekcije", stoji u ovom dokumentu.

Premijeri zapadnobalkanske šestorke, kako se navodi u nacrtu zajedničke izjave prihavataju da su "Nacionalne investicione komisije obavezne da bez odlaganja uspostave jedinstvene sektorske liste prioritetnih investicija, budući da su one preduslov za dobijanje podrške iz IPA II za investiciono kofinansiranje".

"Sektorske liste treba da odražavaju činjenicu da su Projekti od interesa za Energetsku zajednicu (PECI) važan deo naše agende povezivanja", takođe su se dogovorili premijeri sa Zapadnog Balkana, iako u konačnoj verziji izjave može biti izmena.

"Obavezujemo se da bez odlaganja identifikujemo i preduzmemo sve odgovarajuće mere kao što su regulatorna pitanja, pojednostavljenje postupaka graničnih prelaza, koje bi mogle proizvesti neposredne koristi kod povezivanja za učesnike Zapadnobalkanske šestorke, i to po razumnoj ceni", zaključuje se u nacrtu zajedničke izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: