Srbiji potrebno Ministarstvo za IKT

AmCham, FIC i NALED najavili su danas da će budućoj vladi predložiti uspostavljanje Ministarstva informacionog društva.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

11:39

Default images

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Savet stranih investitora (FIC) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), veruju da takvo telo može značajno doprineti pozicioniranju Srbije kao investicione destinacije i omogućiti dalji privredni rast.

"Formiranje tog tela bi moglo da doprinese smanjivanju troškova administracije i povećanju efikasnosti, u odnosu na dosadašnji rad u kome su pojedinačna ministarstva odvojeno vodila projekte iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT)", naglašava se.

U saopštenju se dodaje da bi uspostavljanjem novog ministarstva, mogao bi biti podignut i nivo transparentnosti i efikasnosti državne uprave, kroz centralizovano planiranje i sprovođenje daljeg razvoja e-servisa ka stanovništvu.

"U delokrugu rada ovog ministarstva bi bilo i donošenje državne strategije i resornih zakona u oblasti IKT, kao i vršenje nadzora nad njihovom primenom. Osnivanjem odvojenog ministarstva intenzivnije bi se radilo i na obezbeđivanju povećanja broja radnih mesta u toj industriji, sprečavanju ,odliva mozgova', kao i stvaranju uslova za povratak mladih stručnjaka iz inostranstva", ističe se.

U zajedničkom saoštenju tri poslovne asocijacije koje predstavljaju najuspešnije kompanije koje posluju u Srbiji se navodi da bi jedan od osnovnih prioriteta novog ministarstva bila i koordinacija i razvoj saradnje izmedju privatnog sektora i obrazovnih institucija, sa ciljem stvaranja i edukacije odgovarajućeg profila stručnjaka koji su neophodni IKT industriji.

"AmCham, FIC i NALED smatraju da će se na ovaj način uspešnije realizovati prethodno zacrtani ciljevi ekonomskog rasta Srbije, u čemu sektor informacionih i komunikacionih tehnologija treba da ima jednu od vodećih uloga", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: