IT sektor bez olakšica za plate

IT sektor, ipak, neće moći da računa na niže namete za plate zaposlenih, a koje su bile predviđene strategijom podrške ovoj industriji, piše Blic.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

12:55

Default images

Ministarstvo je, naime, odlučilo da posluša preporuke Fiskalnog saveta i da ne uvodi niže namete na zarade selektivno.

Ministarstvo finansija i privrede tokom javne rasprave prihvatilo je sugestije stručne javnosti i Fiskalnog saveta da se izbaci odredba kojom će se zaposleni u IT industriji biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost, potvrđeno je Blicu u Ministarstvu finansija.

Prema njihovim tvrdnjama, Fiskalni savet se oštro protivio predloženom uvođenju povlašćenog režima plaćanja socijalnih doprinosa u slučaju IT industrije jer smatraju da bi realizacija ove odredbe predstavljala grubo kršenje principa poreske pravičnosti i socijalne solidarnosti. Inače, trošak za budžet po osnovu olakšica za isplatu doprinosa za zaposlene u IT industriji trebalo je da bude oko tri milijarde dinara godišnje.

"U IT sektoru, posebno u preduzećima koje se bave razvojem softvera, troškovi plata su najznačajniji rashod, pa odluka da se od toga odustane nije dobra. Manjak koji bi, nakon uvođenja te olakšice imala država, mogao je da se nadomesti većom zaposlenošću i izvozom,“ istakao je za Blic Željko Tomić, direktor OSA Računski sistemi.

Ostale predviđene mere, poput besplatnih sredstava za startup projekte, poreskih kredita za ulaganja u istraživanje i razvoju na snazi.

"Fiskalni savet je, posle analize predloženih promena fiskalnih zakona, izneo stav da je kontraproduktivno na ovaj način posebno odvajati bilo koji sektor. I, zašto bi se, recimo, za programere koji rade u IT sektoru plaćao niži namet od onih koji rade isti posao u drugim industrijama. IT sektor je već uspešan i bez ovih olakšica", konstatuje Antiparmakov.

Predloženim izmenama Zakona, a koje su prethodnih nedelja bili na javnoj raspravi, bilo je predviđeno da se fiskalno opterećenje (porezi i doprinosi) na neto zaradu smanje za 35,5 odsto, odnosno sa 67 na 43 odsto. Pravo na ovu olakšicu trebalo je da ima preduzeće koje najmanje 70 odsto svojih prihoda ostvaruje prodajom softvera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: