"Spremni smo za povratak na Kosovo"

Srpske kompanije su spremne da se vrate na tržište Kosova, kaže savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije (PKS) Dejan Jovović.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

18:39

Default images

"Kompanije su spremne, imamo ustaljene isporuku naše robe na Kosovo i nabavke sa Kosova, tako da tu uopšte neće biti problema", rekao je Jovović.

On je rekao da postoje optimističke izjave srpskih pregovarača da će embargo biti ukinut u narednih sedam do deset dana i istakao da strane firme tokom embarga nisu uspele da se do kraja pozicioniraju na kosovskom tržištu.

Jovović je istakao da zamena srpskih proizvoda proizvodima iz drugih zemalja još nije završena, jer se period od 40 dana, koliko traje embargo, ne smatra dugim. "Sreća da to nije dugo trajalo", rekao je on ocenjujući da bi šteta bila neprocenjiva ukoliko bi se embargo nastavio do kraja godine ili duže. On je ocenio da je problem što kompanije iz drugih zemalja, pre svega Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Turske, Grčke i Italije, pokušavaju da se pozicioniraju na kosovskom tržištu i da nadomeste srpske proizvode, ali je istakao da će roba iz Srbije i dalje biti jeftinija i konkurentnija.

"I da embargo potraje duže, pitanje je sa kojom cenom bi mogli da nastupe tamo. To bi bilo znatno skuplje nego što Srbija može da ponudi", rekao je Jovović.

Savetnik u PKS je istakao da je kosovsko tržište bitno za srpsku privredu, jer se na to tržište godišnje isporučuje roba vredna preko 400 miliona dolara, dok nabavke iznose svega oko četiri miliona.

Prema procenama PKS, rekao je Jovović, gubici privrede Srbije zbog embarga su za period od 20. jula do 31. avgusta bili oko 45 miliona dolara ali bi, ako bi se do kraja godine nastavila blokada, gubici bili negde oko 250 miliona dolara.

"Ako uzmemo 30 najvećih kompanija koje su isporučivale robu na Kosovo, te kompanije su izgubile oko 17 miliona dolara", rekao je on.

Prema rečima Jovovića, za sedam meseci ove godine Srbija je isporučila robu na Kosovo vrednu preko 230 miliona dolara, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok su nabavke iznosile samo 905.000 dolara ili 45 odsto manje nego u 2010. godini.

Iz Srbije se na Kosovo najviše isporučuje struja, crepovi, hartija, keramički blokovi, nafta, hrana, lekovi, cement, bezalkoholna pića, pšenica i preparati za ručno pranje rublja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: