Dačić: Od privatizacije samo šteta

Oni koji su se zalagali za brzu privatizaciju zalažu se sada da se ta preduzeća vraćaju u državnu svojinu, kaže lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2011.

00:08

Default images

On navodi da je to što je tokom privatizacije društvena svojina u toliko zabrinjavajućem obimu propadala, uništavana i prelivala se u privatne džepove posledica jednog neoliberalnog koncepta koji je zavladao posle 2000. godine.

Dačić objašnjava da je taj koncept došao "kao reakcija, da tako kažem, na neku vrstu socijalističke vlasti za koju se smatralo da podržava društvenu svojinu. Tada je kao ideal shvatano to da sve mora biti u privatnim rukama, da se sve mora privatizovati, i to po bilo kojoj ceni".

"Partija čiji sam ja predsednik je jedina glasala protiv donošenja tog zakona. Mi nismo protiv privatizacije, ali je ovakav koncept pokazao loše strane. Cilj privatizacije trebalo bi bude da se kroz promenu vlasništva dođe do povećanja proizvodnje, povećanja prihoda države i, naravno, zarada zaposlenih", dodaje on.

Prvi čovek SPS-a kaže da smo "mi, međutim, imali potpuno suprotnu situaciju – da su preduzeća uništavana, da su rasprodavana, da su ljudi ostajali na ulici, i da država od toga nije imala nikakve koristi već samo štete. Sada smo u situaciji da je Agencija za privatizaciju skoro 40 posto tih ugovora poništila. I svedoci smo obrnutog procesa: da se oni, koji su se zalagali za brzu privatizaciju, zalažu da se ta preduzeća sada vraćaju u državnu svojinu. Samim tim su priznali grešku".

"Kad je reč o policijskoj istrazi koja za predmet ima privatizacije, ona se ne odvija samo u onim segmentima koji su pomenuti u javnosti. Ono što je dospelo do medija jednostavno je spisak onih privatizacija koje su godinama unazad pominjane kao sporne, i to na različitim mestima. Ali to ne znači ni da su one bile prioritet u radu policije, ni da je policija uopšte radila neke istrage u ovih desetak godina", kaže Dačić koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije.

On navodi da je spisak od 22 sporne privatizacije "samo nešto što naši političari koriste u svojim obraćanjima građanima. Ali rad policije je nešto potpuno drugo. Policija će, zajedno sa Tužilaštvom, istražiti sve sporne slučajeve, što znači da je taj spisak sigurno mnogo veći, a reč je o radnjama koje svaka policijska uprava preduzima za sebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: