Bez tendera neće biti ni metroa

Francuska kompanija Alstom će graditi beogradski metro, a prema rečima gradonačelnika Dragana Đilasa, prvu liniju treba očekivati najkasnije do početka 2017.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2011.

00:01

Default images

Međutim, ni posle nedelju dana od izjave gradonačelnika, ne znaju se pojedinosti dogovora, a o tome nisu čak upoznati ni odbornici Skupštine grada.

Zamenik predsednika Skupštine grada, Zoran Alimpić ističe da će se o izgradnji metro sigurno raspravljati i na sledećoj sednici Skupštine grada, kao što je i ranije o tome bilo reči.

"Naravno da će biti reči u Skupštini o izgradnji metroa. O tome je i ranije raspravljano, kada je usvojen Urbanistički plan. Ali Skupština je tu da izglasa strategju i donese plan, a na izvršnim organima je da potpišu ugovor i da finalizuju projekat", kaže Alimpić. Andreja Mladenović, šef odborničke grupe DSS u Skupštini grada, kaže da je "neverovatno da je gradonačelnik jednu informaciju o takvoj investiciji objavljuje bez zvanične konferencije za novinare".

"Javnost ne zna ništa o tom dogovoru, gde je izvođač radova izabran bez konkursa i upotrebljivog projekta", dodaje on i tvrdi da je dogovor načinjen mimo zakona.

Mladenović naglašava da će DSS na narednoj sednici tražiti da se razmatra o dogovoru o izgradnji metroa, s obzirom da su pre Francuza u igri bili i Španci, Kinezi, Rusi, Austrijanci.

"Ako se Grad zaduži za 430 miliona evra, ceo projekat će nas koštati mnogo više od mosta na Adi, a javnost tako blago reaguje na celu stvar", izjavio je Mladenović. Inače, DSS-a planira da do naredne sednice gradske Skupštine organuziju brojne tribine na kojima će stručnjaci diskutovati o toj odluci.

Da je dodeljivanje takvog posla bez tendera jednoj firmi protvzakonito, slaže se i Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP. "Zakon jasno propisuje proceduru koja podrazumeva i tender, jer se samo na taj način može ustanoviti ko od potencijalnih izvođača radova može to najbolje uraditi", rekao je Ranđić.

Međutim, on je uveren da je sa Francuzima dogovorena samo izrada studije. "Na osnovu iste dobićemo sve preduslove za dalje razgovore. Sada je rano da se priča o tako kapitalnom projektu, još se ne zna kako će se ceo projekat finansirati, a kamoli ko će biti izvođač", rekao je Ranđić, koji je pojasnio da o ovakve odluke ne donosi Skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: