Mrkonjić: Plate za Nibens od sutra

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić očekuje da će zaposlenima u preduzećima "Nibens grupe" uskoro biti isplaćene zaostale zarade.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 06.08.2011.

13:47

Default images

"Isplata zaostalih zarada putarima mogla bi da počne već od sutra, a banke će narednih nekoliko dana odblokirati račune preduzeća "Nibens" grupe, izjavio je Mrkonjić:

Ministar je kazao da su banke, kao najveći poverioci "Nibens grupe, već odabrale nove rukovodstvo i izrazio očekivanje da će putari nastaviti da rade na već angažovnim projektima na izgtradnji koridora 10 i 11.

"Banke su se dogovorile da 'Nibens' nastavi da radi, što je za državu najvažnije", rekao je ministar Mrkonjić.
Mrkonjić je kazao da u narednih mesec dana, neće biti raskinut nijedan investicioni ugovor sa putarima "Nibensa" i da će se u tom periodu videti kako će Grupacija dalje da funkcioniše. On je zamolio radnike za strpljenje, navodeći da je obaveza države da na poslove vrati svih pet putarskih firmi iz Nibens grupe.

"Poslove im niko neće oduzeti, i što se mene tiče već sutra mogu da se vrate na izgradnju korodira 10", rekao je on navodeći .

Predstavnici banaka, Vlade Srbije i Nibens grupe dogovorili su juče plan restrukturiranja pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe, kojim
će se izbeći likvidacija preduzeća i omogućiti ukidanje blokade računa firmi. Banke, kao najveći poverioci putara "Nibens" grupe, potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Deo Ibarske magistrale na prevoju preko Rudnika odblokiran je sinoć za saobraćaj posle sukoba policije sa putarima "Nibens grupe". Radnici preduzeća za puteve "Beograd" blokirali su od četvrtka jednu saobraćajnu traku na tom delu magistrale, a od juče ujutro i dve od ukupno tri saobraćajne trake. Predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije, koji predstavljaju radnike u pet putarskih preduzeća Nibens grupe, napustili su sastanak o planu restrukturiranja te firme i najavili da će 9. avugusta blokirati radove na Koridoru 10, ako radnici danas ne dobiju plate, koje ne primaju od marta.

Računi 12 preduzeća iz grupe Nibens su blokirani zbog duga bankama, dobavljačima i državi koji ukupno iznosi oko 180 miliona evra, od čega su potraživanja banaka oko 130 miliona evra. Najveći poverilac je AIK banka.

Predstavnik "Nibens grupe", koji koordinira rad pet preduzeća, Milutin Gašević rekao je u petak da Grupacija duguje oko 180 miliona evra i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih, a pet putarskih preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Pored putarskih preduzeća deo grupe su i Partizanski put, Signalizacija put, Kamen Nibens, "Straževica", ZGOP, i Budućnost, dok je ugovoro o privatizaciji Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca raskinut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: