Utorak, 21.06.2011.

00:08

PUPS: Dinkić će morati da nas ubedi

Milan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a, ističe da Ujedinjeni regioni Srbije nisu obezbedili njihovu podršku za Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Izvor: Blic, Danas

Default images

On objašnjava da URS ima obavezu da predstavi mere za prevazilaženje budžetskog deficita od 40 milijardi dinara, a to ne sme biti zamrzavanje zarada ili rast PDV.

"Upozorenje Fiskalnog saveta i stav MMF shvatili smo veoma ozbiljno, a takve mere predviđene su i Zakonom o budžetskom sistemu", kaže potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić.

Krkobabić napominje da "što se tiče regionalizacije same po sebi, mi se za razliku od drugih ne otimamo za terminološki monopol, niti smo protiv suštinske decentralizacije. Nismo ni u sukobu s Mlađanom Dinkićem i njegovom partijom, nećemo poput nekih drugih da podsećamo na hiljadu evra..." "Mi, dakle, nismo protiv autora ovog predloga, već želimo da ohrabrimo URS da nam daju kvalitetnu argumentaciju. Smatramo da predlog izmene Zakona zahteva dodatna pojašnjenja. Fiskalni savet je jasno rekao da će budžetski deficit, primenom rešenja koja se predlažu, biti u 2012. čak 40 milijardi dinara, što će zahtevati jako surove mere. Da budem krajnje jasan, da ljudi kojima je najteže u ovoj zemlji, socijalno ugroženi, snose posledice...", kaže on.

Krkobabić kaže da će taj budžetski deficit morati iz nečega da bude finansiran, jer te pare moraju da se nadomeste. "Ako je način smanjenje ili zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, to PUPS, kao socijalno utemeljena partija, neće biti spreman da prihvati. Naša politička misija je zaštita socijalno ugroženih grupa - penzionera, nezaposlenih, korisnika socijalne pomoći, radnika u javnom sektoru - i moramo da vodimo računa o njima", objašnjava.

On naglašava i da "ako je način da se 'rupa' u budžetu smanji podizanjem PDV-a, to će značiti propast privrede i nova poskupljenja..."

"Stvari su jasne. Imamo Zakon o budžetskom sistemu, u kojem piše da bilo koji predlog zakona koji uđe u skupštinsku proceduru, a svojim delovanjem može da naruši zacrtan budžetski deficit ili okvire za narednu godinu, ne može da bude usvojen ako predlagač ne iznese adekvatne, konkretne mere kojima će da objasni izazivanje neravnoteža", smatra Krkobabić i dodaje da "treba da budemo odgovorni ljudi. Ne smemo da dozvolimo fiskalni haos".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: