Dug SAD dosegao 14.000 mlrd. dolara

Sjedinjene američke države su upravo postavile rekord svih vremena: dug države popeo se na 14.000 milijardi dolara - 45.300 dolara po svakom stanovniku zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

00:09

Default images

To znači da će Kongres uskoro morati da ukine zakonsko ograničenje visine duga da bi vlada mogla da dobije još veći kreditni limit, ili će vlada dramatično smanjiti troškove da bi ostala u postojećim okvirima.

Demokrati i republikanci krive jedni druge za stanje državne kase, a predstojeći politički sudar u Vašingtonu će se voditi oko toga kako održati vladu i izbeći neispunjavanje međunarodnih inansijskih obaveza države. Zakoni koji povećavaju granicu zaduživanja su među najnepopularnijim koji dolaze pred Kongres i decenijama služe kao pioni u političkoj igri. Svaki put do sad, kraj je bio isti - išlo se do same ivice pre povećanja plafona.

Ministar finansija Timoti Gejtner kaže bi neuspeh u povećanju zaduženja bio "katastrofa" koja bi možda mogla da se meri sa finansijskim slomom iz 2008-2009.

Republikanci, osnaženi posle novembarske pobede, kažu da izborni rezultati pokazuju da su ljudi zabrinuti zbog velikih troškova vlade i da je vreme da se povuče linija protiv daljeg pozajmljivanja.

Američki državni dug je akumulacija dugogodišnjeg deficitarnog trošenja još od vremena Džordza Vašingtona. Dug se obično uvećavao u doba ratova a smanjivao u miru. Međutim, polovina današnjeg duga SAD je nastala u samo poslednjih šest godina.

Sa 7.600 milijardi dolara iz januara 2005. godine kada je predsednik Džordž Buš počeo svoj drugi mandat, državni manjak je dosegao 10.600 milijardi dolara na dan kada je Barak Obama položio zakletvu da bi danas iznosio 14.020 milijardi dolara. U istom razdoblju vođena su dva rata i prebrođena je najveća ekonomska kriza posle tridesetih godina prošlog veka.

U pismu Kongresu, Gejtner kaže da će tekući limit duga, određen koliko prošle godine na 14.300 milijardi dolara, možda biti dostignut do kraja marta. Držanje duga kao taoca u obračunima oko potrošnje moglo bi, kaže on, da vodi SAD ka neizvršavanju svojih obaveza, "što je bez presedana u američkoj istoriji."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: