Amortizovani i revolving krediti

Postoje dve osnovne vrste kredita koje se razlikuju po načinu funkcionisanja: amortizovani i revolving krediti.

Fokus

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

11:28

Default images

Amortizovani krediti

Standardni krediti, kao što su stambeni ili potrošački krediti predstavljaju tzv. Amortizovane kredite. To su krediti koji imaju ugovoreni rok za potpunu otplatu kredita i fiksnu mesečnu ratu.

Uplatama mesečnih rata tokom trajanja kredita, dužnik otplaćuje celokupan iznos kredita kao i pripadajuću kamatu. Zbog toga, iznos rate se sastoji od - dela koji se koristi za otplatu glavnice i dela kojim se otplaćuje kamata. U početku otplate kredita, deo koji se koristi za otplatu glavnice je znatno niži od dela za otplatu kamate.

Tokom vremena otplate kredita, ovaj odnos se menja u korist otplate glavnice. Zbog toga se glavnica kredita smanjuje sporije tokom početnog perioda otplate kredita a zatim sve brže pa možete biti iznenađeni preostalim iznosom duga kada poželite da prevremeno otplatite kredit!

Ovakav plan otplate kredita upravo i ima za cilj da zaštiti banke od rizika da ćete rešiti da prevremeno otplatite dug. Bankama su prihodi od kamate osnovni izvor prihoda. Njima nije od koristi da klijenti vrše prevremene otplate kredita zato što tada gube prihode od kamata na koje su računale.

Banke se štite tako što naplaćuju veći deo kamate ranije. Banke su dužne da utvrde plan otplate odnosno amortizacije kredita i da ga dostave dužniku u trenutku odobravanja kredita. Plan otplate sadrži podatke o iznosu mesečne rate, datumu dospeća svake rate kao i stanju glavnice posle otplate svake rate. Revolving krediti

Kreditne kartice i pozajmice predstavljaju drugu vrstu kredita tzv.– revolving kredite. Ovi krediti nemaju ugovoren rok otplate ni fiksnu mesečnu ratu. Dozvoljeno je tokom celog vremena trajanja kredita koristiti odobrena sredstva, otplatiti dug i ponovo se zadužiti.

Kod kreditnih kartica se, na primer, određuju samo minimalne mesečne uplate a ne iznos mesečne rate kojim se otplaćuje određeni deo glavnice i kamate. S obzirom da je bankama u interesu da dug na kreditnoj kartici postoji što duže jer ostvaruju prihode od kamate, minimalne uplate su obično niske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: