Fokus

Nedelja, 02.02.2014.

13:27

Nekoliko kapi zaustavljaju mućke sa gorivom

Država je odlučila da primenom najsavremenije tehnike stane na put ilegalnim aktivnostima na benzinskim pumpama, tako da je od početka godine na snazi novi sistem obeležavanja goriva specijalnim nanomarkerima, koji se teško mogu falsifikovati, a predstavljaju najsavršeniji način kontrole naftnih derivata. Kakvu korist će imati vozači i na koji način će markiranje osigurati da na pumpe stiže samo gorivo iz legalnih tokova? Kako će novi sistem sprečiti da milioni evra umesto u državnoj kasi odlaze u privatne džepove?

Izvor: V.L, SAT Magazine

Default images

Sigurno ste gledali neku seriju ili film o forenzičkim detektivima i u njoj videli one super-moderne uređaje koji su u stanju da, na primer, na zrncetu peska otkriju tragove ljudskog znoja i tako razreše ko je misteriozni ubica. Sličnim uređajima u Srbiji će uskoro biti „naoružani“ specijalizovani timovi kako bi konačno stali na put „naftnim kriminalcima“. Kod nas, naime, postoji prilično jaka tradicija nelegalne trgovine gorivom koja je kulminirala u vreme kada uobičajeni načini snabdevanja nisu ni bili mogući. Međutim, i danas kada je tržište sređeno, ne stiže svo gorivo do kupaca onako kako bi trebalo. Jednostavnije rečeno, deo goriva koje se u Srbiji prodaje dolazi na pumpe nelegalnim kanalima, pa prodavci za njega ne plaćaju dažbine, a što je još gore za kupce, dodaju u njega vodu, industrijske rastvarače, lož ulje, bazna ulja, kerozin ili neke druge jeftinije derivate.

Izgubljeni milioni evra

Prema procenama iz Ministarstva energetike, oko 100.000 tona goriva godišnje stiže na pumpe različitim sumnjivim kanalima, tako da se za njega ne plaćaju ni PDV, ni akcize. Da ne bude zabune, taj novac se kroz cenu goriva naplaćuje od kupaca, ali ga pumpadžije zadržavaju za sebe umesto da ga plate državi. O čemu se u stvari radi jasnije je kada se pomenu brojevi. Godišnje budžet ostane kraći za više desetina milijardi dinara, ili (što je lakše razumeti) za oko 40 miliona evra, a sve to završi u džepovima prevaranata. Zato je država rešila da uvede poseban sistem kontrole i zaustavi priliv neregularnog goriva, putem takozvanog markiranja, odnosno obeležavanja goriva.

Kako će se kontrolisati

Ono što akcizna markica predstavlja za sistem kontrole duvana i alkohola, to je nanomarker za naftne derivate. Princip je da svo gorivo koje legalnim tokovima dolazi na tržište ima u sebi nanomarker. Na taj način i kontrola je prilično jednostavna – ako u gorivu nema nanomarkera jasno je da je ono nelegalno. Tačnije, nije bitno samo da nanomarker postoji u gorivu, već i da je koncentracija na odgovarajućem nivou. To je značajno da bi se sprečilo dodavanje neregularnog goriva u regularno. Takva mešavina bi sadržala marker, ali u smanjenoj koncentraciji što bi automatski ukazalo na ,,mućke“, odnosno namešavanje. U svakom slučaju, ako se neobeleženo ili „razblaženo“ gorivo zatekne na pumpi, sledi rigorozna kazna koja može biti i do tri miliona dinara, uz zabranu rada do tri godine.

Kupovaćemo čistije gorivo

Tako bi država trebalo da se zaštiti od potkradanja, ali i za kupce goriva, odnosno vlasnike automobila, obeležavanje goriva donosi dodatnu sigurnost. Iako marker ne govori neposredno o kvalitetu goriva, sam sistem pokazuje postojanje bilo kojih drugih dodataka osim dozvoljenih. Šta god da prodavac doda u gorivo, bilo da je to voda, nelegalno uvezeno gorivo ili nešto treće, to će izazvati pad koncentracije markera i ukazati na prevaru, a potom se analizom sastava može utvrditi šta je dodato. Štaviše, u planu je da se novi sistem kontrole proširi i na praćenje kvaliteta goriva u skladu sa standardima Evropske unije. U slučaju da se na pumpi zatekne neobeleženo gorivo pumpa može biti kažnjena sa 3 miliona dinara i 3 godine zabrane rada

Procenjuje sa da zbog mahinacija sa gorivom država izgubi oko 40 miliona evra godišnje. To je otprilike kao kada bi neko ukrao skoro polovinu novca koji se tokom godine prikupi od putarine. Gubitak zbog mahinacija sa gorivom = sve putarine u Srbiji za 5 meseci

Šta bi svake godine moglo da se uradi sa 40 miliona evra koji „nestaju“ na pumpama
  • 20 km auto puta (u ravnici)
  • 1 Most srednje veličine
  • 1.400 kružnih tokova koji bi poboljšali bezbednost


Kako oni koji se bogate na malverzacijama sa gorivom (možda) troše 40 miliona evra koje godišnje prisvoje
  • 400 mercedesa „S klase“
  • 150 luksuznih glisera
  • 400 luksuznih stanova


Obeležavanje će se primenjivati za benzin, dizel (uključujući i „poljoprivredni“) i tečni naftni gas

Kako će raditi specijalni timovi

Kontrolu prisustva markera u gorivu obavljaće specijalni timovi , koji će biti opremljeni posebnim terenskim uređajima za testiranje. Oni za svega minut-dva mogu da li gorivo ima zadovoljavajuću količinu markera ili ne, naravno nakon uzimanja uzorka sa automata ili rezervoara. Ako ovo testiranje pokaže da je gorivo neregularno, uzorak se šalje na konačnu analizu koja se obavlja u labaratoriji, specijalnim forenzičkim uređajima koji su složeniji i pouzdaniji nego terenski, da ne bi bio dileme o verodostojnosti rezultata. Ako se potvrdi da gorivo nije legalno, sledi kažnjavanje.
U gorivu nema markera Gorivo je došlo na tržište nedozvoljenim kanalima (švercovano iz inostranstva, ukradeno iz rafinerije i sl.)
U gorivu ima markera ali u premaloj koncentraciji U regularno gorivo je dodato neregularno gorivo ili neka druga tečnost (voda, lož ulje, industrijski rastvarači, biogorivo,…)
U gorivu je prisutan marker u priopisnoj koncentraciji Gorivo je regularno u pogledu markiranja (što ne znači da se neće proveriti i njegov kvalitet)

Milionske kazne i zatvaranje pumpi

Ako se kod trgovca naftnim derivatima zatekne neobeleženo gorivo, on se kažnjava onako kako predviđa Uredba o obeležavanju (markiranju) derivata nafte.
Novčana kazna Zabrana rada
Firma 1.500.000 – 3.000.000 dinara 6 meseci do 3 godine
Odgovorno lice u firmi 100.000 do 200.000 dinara -
Preduzetnik 10.000 do 500.000 6 meseci do 3 godine

Šta je nanomarker

Struktura nanomarkera kojim se gorivo obeležava je, naravno, tajna, da bi se sprečilo da neko lažno markira gorivo. Prema rečima predstavnika firme Autentix koja ga proizvodi, praktično je nemoguće falsifikovati marker jer iako je on prisutan u gorivu, veoma je sličan sastojcima goriva, pa je za nekoga ko ne zna tačno šta traži teško da otkrije šta je u gorivu marker a šta njegov „prirodni“ sastojak. Dodatni problem u otkrivanju je što je marker prisutan u veoma maloj koncentraciji. Tako bi potraga ličila na traženje igle u plastu sena, s tim da se marker može videti samo izuzetno preciznim labaratorijskim uređajima koji nisu jeftini. I kada bi otkrio sastav markera, falsifikator bi morao da ima vrlo složenu laboratoriju da bi ih napravio. Oni su proizvod takozvane nanotehnologije koja podrazumeva da se jedinjenja stvaraju veoma složenim procesima u kojima se upravlja pojedinačnim atomima.

Ni motor ga ne primećuje

Dodavanje markera ne menja kvalitet, niti bilo koje druge osobine goriva.

– Marker se pravi od istih osnovnih komponenti kao i samo gorivo. Zbog toga on ne oštećuje motor, niti stvara bilo kakvo dodatno zagađenje – Kevin McKenna, direktor odseka za naftu i gas u Autentiksu.

Srbija prednjači u Evropi

Markiranje goriva se u okviru specijalnih programa koristi širom sveta, a države i naftne kompanije ga primenjuju da bi pratile kretanje svojih goriva. Srbija je među prvim zemljama u Evropi koja uvodi sveobuhvatni sistem kontrole goriva pomoću nanomarkera, jer se kod drugih uglavnom još koriste neki jednostavniji sistemi, kao što je bojenje goriva koje se pokazalo kao neefikasno jer je lako za falsifikovanje.

– Ovo je vrlo ambiciozan i kompleksan projekat i drago nam je što smo deo njega. Sigurni smo da će markiranje obezbediti efikasnu kontrolu goriva u Srbiji, kaže Kevin MecKenna, direktor u Autentiksu.

Iskustva iz sveta

Svetska iskustva pokazuju da je markiranje vrlo efikasan način uvođenja reda na tržište naftnih derivata. Iskustva Autentiksa pokazuju da pre uvođenja programa markiranja postoji u proseku od 30 do 40 odsto uzoraka koji ukazuju na nelegalnu aktivnost. U periodu od 12 do 18 meseci nakon početka markiranja, broj ovakvih uzoraka obično pada na ispod 5 odsto.

Uspešan pilot projekat

Kontrola goriva pomoću obeležavanja ne uvodi se na prečac. Njoj je prethodilo opširno istraživanje, odnosno pilot projekat tokom kojeg su ispitani praktično svi aspekti markiranja i kontrole goriva. U njemu je osmišljen i sproveden sistem markiranja i praćenja tokova derivata nafte od rafinerijskih postrojenja, preko stacionarnih rezervoara na terminalima do rezervoara na benzinskim stanicama. Tokom 2011. godine njime je obuhvaćeno 19 benzinskih stanica u Beogradu i nekoliko velikih skladišta, sa kojih je markirano gorivo otpremano auto i vagon cisternama i baržama.

Markerom su obeležavani dizel i benzin, a simulirane su različite situacije na primer kako se koncentracija nanomarkera smanjuje kada se u obeleženo (regularno) gorivo doda neobeleženo (neregularno).

– Pokazalo se da je marker stabilan i da se lako homogenizuje sa derivatima nafte, ne narušava njihov kvalitet i omogućava kontrolu derivata nafte na teritoriji Republike Srbije– kaže Vanja Spasić iz Autentixa dodajući da je na osnovu dobrih rezultata, Vlada i donela odluku da se ovakav sistem ubuduće primenjuje za praćenje naftnih derivata na tržištu.

Ko šta radi

Sistem kontrole goriva pomoću markera podrazumeva dve glavne faze – dodavanje markera u gorivo i kontrolu koncentracije markera na prodajnim objektima. Za obeležavanje, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je tokom 2013. raspisalo tender na kojem je odabrana kompanija SGS Beograd. To je ogranak istoimene švajcarske kompanije koja spada među svetske lidere u oblasti inspekcije, verifikacije i kontrole kvaliteta. Širom sveta imaju više od 75.000 zaposlenih koji rade u preko 1.500 predstavništava.

Za dodavanje nanomarkera u gorivo biće zadužene specijalno obučene osobe, zaposlene u kompaniji SGS. Sam nanomarker i uređaji za analizu su proizvod kompanije Autentiks koja širom sveta učestvuje u programima obeležavanja(markiranja) goriva. Njena glavna centrala je u američkom gradu Dalasu, a sedište za Evropu je u Velikoj Britaniji. i kao lider u ovoj oblasti. Distributer kompanije Authentix za teritoriju Srbije, je firma Nanoinspekt.

Kontrolu prisustva markera u gorivu na terenu će obavljati specijalni timovi u kojima će biti i tržišni inspektori. Kada otkriju neregularno gorivo dodatna kontrola obavljaće se u labaratoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

22 h

Podeli: