Volvo S60 D5 Summum

Novi Volvo S60 je, zahvaljujući modernim sistemima, jedan od najbezbednijih automobila na svetu. Međutim, upravo zahvaljujući tim uređajima on je i jedan od najlakših i najzabavnijih za vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

22:00

Default images

Tekst - Ivan Katunac ; Izvor - Auto Magazin

Volvo nikada nije pratio šta radi konkurencija, nikada nije povlađivao trenutnoj modi.

Rezultat su automobili koji nude nešto novo, drugačije, automobili koji gotovo nikada ne postaju demode, ili prevaziđeni. To važi i za dizajn i za tehniku.
Volvo S60 D5 Summum: Dužina: 4628 mm, Širina 1865 mm, Visina 1484 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2776 mm
Pred nama je nova generacija limuzine D segmenta, S60.

Dizajn je prepoznatljiv, klinasti, dosta ideja preuzeto je sa prethodnika, a dodato je mnogo toga novoga.

Sa niskim krovom, malim prozorima i zakošenim zadnjim staklom, novi S60 urađen je u kupe-limuzina stilu.

Većina se slaže da je auto elegantan, atraktivan i agresivan, a da je pri tome zadržao onaj primarni "mačo" utisak, da može da prođe kroz betonski zid i da mu ništa ne bude.
Automobil na testu ima atraktivne naplatke Sleipner prečnika 18 inča, koji se dobijaju uz doplatu.

Sa dužinom od 4,63 metara, S60 spada među manje u klasi, što je samo nastavak filozofije koju Volvo održava decenijama.

Novi model tek je nekoliko centimetara duži od prethodnog. Ipak, kabina nudi dosta prostora, mnogo više nego što je imao stari S60.

Čak i natprosečno visoki putnici moći će da se smeste pozadi.
Kad već pričamo o prostoru, pomenućemo i prtljažnik.

Sa svojih 390 litara, on spada u prosek klase, a upotrebljivost mu olakšava činjenica da je pod ravan i ima veliku površinu.

Tu je i praktična pregrada kojom možete da ogradite sitniji prtljag, kojeg biste inače morali da "jurite" po vrlo dubokom prostoru.
Dizajn unutrašnjosti je svet za sebe, što se i očekuje od Volvoa.

Za razliku od većine modela u premijum segmentu, zbog odsustva brojnih detalja i hladnog, tipično svedskog dizajna, luksuz i kvalitet se ne nameću na prvi pogled, ali se itekako dožive kada sednete na sedište i zatvorite vrata za sobom.

A, to je upravo ono što treba tražiti od kvalitetnog automobila, zar ne?
U stilu najbolje ergonomske tradicije, centralna konzola je zakrivljena ka vozaču kako bi mogao da dohvati sve komande bez pomeranja sa sedišta.

Komande i prekidači su na dohvat ruke, pregledni i laki za korišćenje. Ipak, nije nam se dopao položaj prekidača električne parkirne kočnice.

Veliki taster smeštene je na donji deo komandne table, sa leve strane stuba upravljača, u visini levog kolena i da biste ga aktivirali, potrebno je da se nagnete ka upravljaču.
Volvo S60 nudi putnicima vrlo ušuškanu atmosferu u stilu najboljih limuzina.

To znači da se sedi nisko u sedištima koja odlično pridržavaju telo, a pri tome nisu previše tvrda.

Prozori su mali, a linija boka je visoko, tako da saobraćaj oko sebe gledate gotovo kao iz kade. Utisku nedodirljivosti pomaže i odlična zvučna izolacija.

Tokom vožnje do putnika dopire samo prijatno "režanje" petocilindričnog motora.
Ogibljenje je relativno mekano. Čak i udarne rupe, koje umeju da iznenade i najsavremenije sisteme oslanjanja, kod Volvoa prolaze kao da nisu tu.

Mir jedino narušavaju opcioni pneumatici od 18 inča sa vrlo niskim profilom, zbog kojih auto malo podrhtava kada naiđe na kratke poprečne neravnine.

Fabrika je podesila ogibljenje primetno bolje nego kod prethodne generacije limuzine.
Upravljanje je primetno oštrije i više sportsko, a auto deluje kao da ga ništa ne može izbaciti sa puta.

Velike "osamnaestice" tako dobro drže drum da će pre popustiti vozač nego automobil.

Upravo ovoliko velika rezerva i snage i prijanjanja čini vožnju opuštenom i lakom.

Čim sednete u ovaj auto, shvatite kako biste u njemu lako mogli da provedete čitav dan u vožnji i da se bez problema dovezete do Pariza, ili Hamburga. Za to je uostalom i namenjen.
Više puta smo ponovili da bi limuzine D segmenta trebalo kupovati sa što bogatijim paketom opreme, pošto tek tada zablistaju u punom sjaju i putnicima priređuju maksimalno zadovoljstvo.

Zbog toga smo sa uživanjem vozili S60 koji je bio zaista krcat.

Pored standardnog paketa opreme, koji već sadrži luksuzne stavke i kompletnu bezbednosnu opremu, tu su još i dva doplaćena paketa opreme.
Tako paket Momentum donosu kvalitetni audio uređaj sa osam zvučnika, sistem za kvalitet vazduha, parking senzore, hromirane lajsne na karoseriji i ukrase u kabini.

Paket Summum ima ksenonske farove, kožne presvlake i električno pomeranje vozačevog sedišta.

Na sve to, na spisku opcija se nalaze i alarm, krovni otvor, kao i paket za pomoć vozaču koji sadrži sistem za informaciju o mrtvom uglu, sistem za budnost vozača, sistem za detekciju napuštanja vozne trake, sistem za detekciju i sprečavanje sudara, sistem za praćenje i detekciju pešaka sa sprečavanjem sudara i automatskim kočenjem.

Tu je i adaptivni tempomat.
Volvo S60 D5 Summum: zapremina 2400 ccm; snaga 151 kW (205 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 420 Nm pri 1500-3250 o/min
Testirani automobil opremljen je najjačim turbo dizel motorom u ponudi.

Petocilindrični turbo dizel zapremine 2,4 litra nudi vam 205 konjskih snaga i čak 420 Nm obrtnog momenta pri samo 1500 o/min.

Fabrika navodi da S60 sa oznakom D5 iz mirovanja do 100 km/h ubrzava za 7,8 sekundi i da mu je maksimum 230 km/h.

Međutim, ove brojke ne mogu da vas spreme na ono što veliki dizelaš može da ponudi.

U vožnji, bez obzira na stepen prenosa, uvek ima snažan odgovor na pomeranje pedale gasa.
Auto će vas često uhvatiti nespremne. Previše je dobro utišan tako da često niste ni svesni koliko brzo vozite nakon samo malo jačeg pritiska na papučicu akceleratora.

Ako dobro vladate autom, vožnja postaje vrlo laka i relaksirana, zato što se u svakoj situaciji možete pouzdati u motor, ali i odlično oslanjanje, koje je u stanju da prenese svu snagu na podlogu bez prevelikog proklizavanja.

Od ovako velikog i snažnog auta očekivali smo povećanu potrošnju, međutim, ništa od toga. Test smo završili sa prosekom od samo 7,8 litara dizela na 100 kilometara, dok je potrošnja na otvorenom mnogo manja.

Pri konstantnih 80 km/h veliki Volvo troši samo tri i po litra, a pri 130 km/h samo šest litara dizel na 100 km puta. To je čak manja potrošnja nego kod većine konkurenata iz klase koji su opremljeni četvorocilindričnim turbo dizelom zapremine dva litra.

Bezbednost: koči umesto vas!

Testirani automobil opremljen je sa toliko kamera da bi ste mogli da otvorite omanju produkcijsku kuću.

Šalu na stranu, Volvo je u svom maniru upotrebio najmoderniju i najsavremeniju tehniku i napravio jedan od najbezbednijih automobila na svetu.

Radar u maski hladnjaka neprekidno meri razdaljinu od drugih učesnika u saobraćaju i upozorava vozača zvučnim signalom i raznobojnim sijalicama kada se previše približite.

Takođe, sistem ima i video kameru koja prepoznaje konture pešaka i u slučaju da je udarac neminovan aktivira kočnice i zaustavlja auto.
Tokom testa uverili smo se da sistem radi savršeno. Ni jednom nismo imali lažne uzbune i neočekivana nagla kočenja.

Takođe, u rad sistema smo se uverili pomoću nadivane lutke. Zaleteli bi se u nju i auto bi, bez obzira što bi nogu ostavili na pedali gasa u trenutku aktivirao kočnice i zaustavljao se pred "pešakom".

Preporučujemo vam da ni u kom slučaju ovaj sistem ne zloupotrebljavate i pravite "neslane" šale sa pešacima, pošto je sistem tako projektovan da auto zaustavi na svega nekoliko centimetara od prepreke.

Pešak možda ne bi stradao od udarca, ali bi pretrpeo veliki šok!

Buđenje!

Volvo ima sistem koji po promenama u stilu vožnje prepoznaje da je vozač umoran i da li će na putu da zadrema i alarmom ga upozorava da je vreme za pauzu.

Za vreme testa smo pokušavali da ispovociramo sistem, međutim, nismo uspeli da dobijemo lažnu uzbunu.

Pod konac

Sistem za detekciju napuštanja vozne trake je potrebniji nego što se možda čini.

Dovoljan je trenutak nepažnje, pogled ka navigaciji, saputniku, ili CD-u sa muzikom, da auto skrene sa puta.

U tom slučaju, alarm će se oglasiti i upozoriti vas na problem. Sistem odlično radi i na srpskim putevima sa lošom signalizacijom, pa čak i za vreme kiše.

Bez nogu!

Adaptivni tempomat koristi radar, tako da održava zadatu distancu od automobila ispred vas, sve dok ne dođe do brzine koju ste mu zadali.

Volvoov uređaj radi savršeno. Uspeli smo da prođemo centrom Beograda u toku najvećeg špica a da ni jednom nismo pritisli pedalu gasa, ili kočnice!

Jednostavno, "prikačili" bi smo se za automobil ispred. Kada on ubrza, ubrza i Volvo, kada stane, staće i vaš automobil.

Čak i semafori ne mogu da zbune sistem. Najbolji deo je što automatski vozač radi vrlo uglađeno, u maniru najboljih šofera i nikada vas, ni u jednom trenutku neće dovesti u opasnost, ili vam čak izazvati nelagodu svojom reakcijom.

Oči na leđima

Senzori na donjem delu kućišta retrovizora neprestano motre na druge učesnike u saobraćaju i pomoću svetla na stubu obaveštavaju vas da povedete računa ako želite da se prestrojite.

Na taj način niko i nikada neće vas iznenaditi, a mogućnost od sudara je bitno smanjena. Za:
Komforno oslanjanje
Imidž
Umerena potrošnja
Bogata oprema
Povoljna cena

Protiv:
Mali prtljažnik
Položaj tastera parkirne kočnice

Ocena:
Volvo je napravio još jednu limuzinu u svom maniru, bogatu karaterom, kvalitetnu, udobnu u izuzetno bezbednu. Kada se sve uzme u obzir, cene su vrlo umerene.

Do sada ste verovatno pomislili da ovakav auto, sa najjačim dizel motorom i najbogatijim paketom opreme košta pravo bogatstvo, međutim tu vas čeka najveće iznenađenje.

Automobil koji smo vam prikazali košta 44.300 evra, a napominjemo da Volvo S60 može da se nabavi već od 26.580 evra.

Više fotografija možete pogledati u našoj Galeriji.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Lajkujte njihovu Facebook stranu. Volvo S60 D5 Summum:
zapremina 2400 ccm
snaga 151 kW (205 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 420 Nm pri 1500-3250 o/min
menjač šest stepeni automatski
međuosovinsko rastojanje 2775 mm
prtljažnik 390 l
masa 1510 kg
pneumatici 235/35 R 18
maksimalna brzina 230 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,8 s
potrošnja (otvoreni put/kombinovano/grad) 4,3/5,3/6,9 l/100 km
emisija CO2 166 g/km (euro 5)
Oprema:
frontalni i bočni vazdušni jastuci standard
vazdušne zavese standard
automatski dvozonski klima uređaj standard
električno pokretanje prozora i retrovizora standard
električno pokretanje sedišta opcija
HP multimedija opcija
kožna sedišta opcija
adaptivni tempomat opcija
ABS, EBD, DSTC standard
zatamnjena stakla standard
putni kompjuter standard
naplaci od 18 inča opcija
parking senzori opcija
ksenonski farovi opcija
driver support paket opcija
krovni otvor opcija
senzor za kišu opcija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: