Mitsubishi ASX Instyle 1,8 DI-D

Kada bi Darth Vader kupovao auto po uzoru na svoju kacigu, Mitsubishi ASX bi ušao u najuži izbor.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.12.2006.

17:47

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Pogledajte samo tu ogromnu masku hladnjaka koja se od svog vrha širi prema dnu auta. Izgleda kao da će umesto zvuka motora iz nje dopirati teško disanje ili najava terora čuvenog antagoniste.
Kako bi izgled prednjeg dela auta bio što opasniji, čitava maska uokvirena je debelom hromiranom lajsnom koja dodatno nagašava njenu veličinu i oblik. Jaka i precizna svetlost koja dolazi iz ksenonskih farova čini pojavu ovog auta još upečatljivijom.
Dužina: 4, 295 mm; Širina: 1, 770 mm; Visina: 1, 625 mm; Meðuosovinsko rastojanje: 2, 670 mm; rastojanje od tla: 170mm
Kada ga primetite u retrovizoru, dok vam se približava na autoputu, čini se da će vas (tipično za Vaderova vozila) usisati kroz ogroman otvor u prednjem delu ako se ne sklonite sa puta.

Bilo bi teško nastaviti, u smislu dizajna, sa istim nivoom agresivnosti i na ostatku auta. Bokovi su znatno smireniji i monotoniji. Otvori točkova jesu naglašeni ispupčenjima, ali ona nisu ni približno reljefna koliko biste očekivali da će biti. Posebno iznad zadnjih točkova.
Motor: 1.8L dizel; 110kw (150KS)/4, 000 obrtaja; 300nm/2,000 obrtaja; Euro-5
Postoji i jedna velika linija koja se proteže od prednjeg krila pa do zadnjeg stop svetla i u nju su smeštene brave vrata.

Zadnji deo prilično je ravno odsečen i jednostavan. Čitav donji deo ASXa uokviren je crnom plastikom koja, osim što doprinosi robusnijem izgledu, služi da prilikom provlačenja kroz grmlje ili žardinjere grebete nju umesto skupog, lakiranog branika.
Jedan od hladnjaka nalazi se tik uz masku pa moram da se zapitam da li bi preživeo blago èukanje
Preko dela te plastike postoji još jedan sloj, ovog puta svetlo sive boje. On se pojavljuje na samom dnu branika i izgleda kao metalni štitnik donjeg postroja koji se može naći na hard core terencima.

Većina novih automobila ima masivne sajtne pa ih prilikom ulaska i izlaska čistite vašim nogavicama. Iako su te sajtne izuzetno korisne prilikom sudara, na svakodnevnom nivou me nerviraju. Postoji šačica automobila čija donja ivica vrata prekriva sajtne i na taj način ih održava čistima. Range Rover, Lexus RX, Honda CR-V, Porsche Cayenne, Mitsubishi ASX i mislim da ih nema još puno.
Mitsubishi ASX sa top paketom opreme Instyle podrazumeva sistem za ulazak i startovanje auta bez ključa. Enterijer je odlično opremljen a prvo što primetite jesu kožna sedišta. Iako je unutra sve crne boje, prijatno je za boravak i lepo miriše. Čitava tabla obložena je odličnom, gumiranom, reljefastom plastikom, nalik onoj na Lagunama treće generacije.

Hromirani detalji postoje oko ventilacionih otvora, centralne konzole i u regionu ručice menjača. Papučice su aluminijumske.
Instrumenti kao da se nalaze u dve duboke čaše „za poneti“ ali pregledni su i jednostavni. Odličan je displej koji se nalazi između njih. On je najava truda koji su Mitsubishijevi inženjeri uložili da bi ASX bio izuzetno štedljiv auto.

Osim što vam preko displeja poželi dobrodošlicu kada upalite motor i što vam kaže See You kada ga gasite, na njemu se nalazi savetnik ekonomične potrošnje. Na displeju se prikazuje prosečna potrošnja goriva, animacija trenutne potrošnje sa trouglićem iznad prosečne vrednosti.

Prvi put sam ovakvo rešenje video na Nissanu Qashqai, ASXovom konurentu, i veoma je praktičan za one koji žele da uštede gorivo. Savet u koji stepen prenosa treba da prebacite kako bi vaša vožnja bila najekonomičnija takođe će doći sa ovog displeja.
Podatke putnog računara listate pritiskom na INFO dugme koje se nalazi sa leve strane instrument table. Ono jedino nije osvetljeno noću.

Preko upravljača kontrolišete audio-uređaj, tempomat i mobilni telefon. Da biste povezali telefon, siti ćete se ispričati sa sintetizovanom, ljubaznom gospođom koju aktivirate pritiskom na dugme na upravljaču.
BlueTooth konekcija u ASXu ostvaruje vezu i sa audio sistemom tako da sa vašeg mobilnog uređaja možete strimovati muziku direktno na ozvučenje. Osim boje tona i glasnoće, preko upravljača možete odabirati pesme koje vučete preko BT-a. Na displeju se prikazuju svi tagovi koje sadrže vaši fajlovi (Izvođač, album, pesma...)
Na centralnoj konzoli pored audio uređaja piše „Rockford Fosgate“. Svaki put kada vidim neko neuobičajeno ime na takvom mestu u automobilu znam da me čeka vrhunski audiofilski užitak. Subjektivno, naravno, kvalitet zvuka je među najboljima koje sam do sada čuo a snaga sistema od 710 vati i 9 zvučnika je prekomerna demonstracija sile.
Na ovoj fotografiji možete videti koliko veliko polje obasjavaju farovi i efekat LED osvetljenja u kabini.
Ovaj uređaj standardno se isporučuje uz paket opreme Instyle. Još jedno serijsko sledovanje jeste ogroman panoramski krov. Nijednom tokom voženje nisam navukao platneni zaklon jer je atmosfera tokom vožnje mnogo lepša sa velikom količinom svetlosti u kabini.

Rešenje ambijentalnog osvetljenja koje do sada nisam video u automobilu su LED trake smeštene duž leve i desne strane staklenog krova. Identično rešenje imam u svom stanu ali u kolima do sada nisam video.
Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta da se dve osobe komotno smeste. Voleo bih da je nagib zadnjeg naslona malo blaži, zbog komfora na dužim putovanjima. Osim što se obaraju, postoji i otvor u naslonu zadnjeg sedišta kroz koji se mogu provući dugački predmeti ili u luđim slučajevima, izvaditi nešto iz gepeka bez zaustavljanja.
Prtljažnik je zapremine 442 litra, lepo je obrađen i ravnih je ivica.

Kada odete u supermarket Mitsubishijem ASX, za razliku od većine vozača koji u svojim prtljažnicima imaju zelene salate, ubruse i po koji paket prve pomoći, vašim prtljažnikom dominira jedan ogoroman vufer koji je sastavni deo opisanog RF audio sistema. Ne treba da brinete da li ćete ga oštetiti tovarom jer je zaštićen maskom kvaliteta kapije.
Unutrašnji paneli vrata, iako su delom obloženi kožom, ne prate kvalitet centralne konzole, posebno oko brave za otvaranje. Takoðe, ne znate odmah da li je auto zakljuèan ili otkljuèan jer je deo za zakljuèavanje potpuno crn.
Veoma je lako pronaći poziciju za udobnu vožnju. Sedišta se električnim putem podešavaju u svakom mogućem pravcu. Iste osobine ima i upravljač. Kada sam se spremio za vožnju, primetio sam tipično japanski tanak obruč upravljača i tanku ručicu menjača. Ta tananost jednostavno nije u skladu sa masivnošču svega ostalog u ovom autu. Kada su ovi elementi koje tokom vožnje non-stop koristite masivni i debeli, pod utiskom sam da imam veću i precizniju kontrolu nad autom.

Istu zamerku sam imao i na svemoćnoj Hondi Legend.
Vožnja je veoma nezahtevna, udobna i tiha iako se pod haubom nalazi 1,8 litarski dizel. Brzine menjate pri 1500 obrtaja kada se vozite po gradu, s obzirom da ih je 6 neće vam zafaliti opcija. Pri takvom stilu vožnje možete da se pozdravite sa naglim ubrzanjima, ali i sa posetom benzinskoj stanici.
Sa uzvišene pozicije za upravljačem odlična je preglednost, a stakleni krov je čini još boljom. Osim prilikom tura kroz živopisne krajolike i gradove u kojima nikada niste bili, panoramski krov koristan je kada čekate među nekoliko prvih na semaforu jer ne morate da krivite vrat da biste videli kada će se promeniti svetlo.
Iza ruèice menjaèa nalzi se selektor pogona. Snaga se prenosi na prednje toèkove, ali može biti automatski raspodeljena na ostale. Moguæa je blokada diferencijala.
Prilikom prvog zaustavljanja na semaforu, upoznaćete se AS&G sistemom na ASXu. Svaki put kada stanete i izbacite menjač iz brzine, motor će se ugasiti. Onog trenutka kada pritisnete kvačilo i menjač ubacite u brzinu, motor nastavlja tamo gde je malopre stao. Ovaj sistem veoma efikasno smanjuje potrošnju goriva a omogućava svim sistemima u autu da za to vreme rade.

Iako je Automatic Stop&Go aktiviran, ne znači da će se motor ugasiti u 100% slučajeva. Recimo, ako je napolju hladno a svi sistemi na autu nisu dovoljno zagrejani, ako je temperatura grejanja kabine previsoka u trenutku zaustavljanja ili ako je nivo struje u akumulatoru nizak motor će ostati upaljen.
Ako se pitate odakle dovoljno struje za održavanje sistema u životu dok je auto bukvalno „na kontaktu“, odgovor je primenom tehnologije regenerativnog kočenja. Umesto da se sva energija prilikom kočenja pretvori u toplotu i pređe u neki drugi oblik u prirodi, ASX hvata kinetičku energiju i pretvara je u električnu a zatim je skladišti u akumulator.

Kako već dve godine vozim hibrida, ova tehnologija mi nije strana, a znam i da je veoma efikasna. Prosečna potrošnja goriva, kada pratite sve što vam auto govori, kada koristite svu raspoloživu tehnologiju i uz malo truda, može da bude 4,5 litara na 100 km. Ako mi ne verujete, vidite vrednosti na fotografijama.
Masa: 1525 kg.
Iz mog dosadašnjeg iskustva, nije baš uobičajeno da motor zapremine 1800 kubika ima 150 konja. Neki standard je da se ta snaga ostvaruje sa motorom zapremine 2,0. Ovaj nasvirani common rail motor ima 300 njutnmetara pri 2000 obrtaja. To znači da onim danima kada ne želite da pratite savete za ekonomičnu vožnju možete bez problema da uživate u munjevitim međuubrzanjima.

Preticanja na dvosmernim putevima izuzetno su efikasna. Čim se skala obrtomera kreće između 2 i 4 hiljade obrtaja, šleperi će prilikom preticanja biti svedeni na veličinu TAMića.
Polazak sa uključenja na autoput do postizanja visoke putne brzine za autoput rešava se desetak sekundi a postiže se u petom stepenu prenosa. Prebacivanje u šestu znači da ste spremni za dugo i udobno krstarenje ali i u tom stepenu ASX isporučuje odlična ubrzanja.

Glavna osobina vožnje je da je udobna i efikasna. Oslanjanje je relativno mekano, nalik Subaru Foresteru. Vožnja kroz krivine je sasvim opuštena i udobna do određenog trenutka u kojem će zadnji deo auta jednostavno pod opterećenjem da potone i da se nagne na stranu na koju skrećete. Kočenje i korekcija pravca u ovakvim trenucima su pod uticajem naginjanja karoserije ali to je uobičajena pojava kod nekih modela u ovoj klasi.
Potrošnja na 100 km prema katalogu: 6,9l grad; 5,0 otvoreno; 5,7 kombinovano; rezervoar: 60l
Ipak, zahvaljujući takvom oslanjanju vožnja po putevima lošeg kvaliteta veoma je udobna, kao da ste u Citroenu. Buka stvorena prilikom prelaska preko rupa je takođe dobro izolovana od putnika.

Mitsubishi je odavno već poznat po svojim svojstvima van puta, bilo da su terenci ili reli automobili u pitanju. ASX je Crossover tako da služi da se njime siđe sa asfalta ali ne da tamo stiče većinu svojih kilometara. Vozio sam se tipičnim šumadijskim makadamima i kvalitet vožnje je veoma dobar.
Sa vozačem i jednim putnikom unutra, pri brzini od 45 km/h, već pomenuti, zadnji deo ponovo počinje da skakuće okolo i da vam kvari ugođaj u vožnji.

Iako ASXom nisam nigde daleko putovao, prosečna potrošnja mi je na svakoj vrsti puta bila 5,0 l na 100km.
Model koji sam vozio je udešen kao da je krenuo na desetogodišnjicu mature pa izgleda najbolje što može. Košta 30 990 evra a na tu cenu treba dodati još 490 evra za metalik boju. Ovakav Top Gun ASX košta kao da smo još uvek u 2007. godini, a za par stotina evra gore ili dole glavni konkurenti ASXu su najskuplji Nissan Qashqai 4wd sa 2,0 dizelom iste snage ili Toyota RAV4 sa pogonom na svim točkovima i 2,2 dizelom (takođe 150 KS).

Hajde da pogledamo kako stvari stoje na donjoj lestvici ponude. ASX sa benzinskim 1,6 motorom snage 117ks košta 18 990 evra. ABS, ASC, pun set vazdušnih jastuka i zavesa, klima, centralna brava, elektropodesivi retrovizori, mp3... sve je to serijska oprema. Korejska konkurencija nudi Hyundai ix35 sa 2,0 benzincem (163Ks) za 19 490 evra a Kia Sportage sa 1,6 benzincem (135KS) košta 18 490 Evra. Najjeftiniji Qasqai sa 117 KS košta 17 990 evra. Toyota RAV 4 sa prednjom vučom i 2,0 benzincem (158KS) košta 21 500 evra.
Mitsubishijev best buy ASX mogao bi da bude model sa prednjom vučom i istim dizelom kao u testiranom primerku. Košta 23 990 evra a od opreme ima kožni volan sa kontrolama za audio uređaj i tempomat, aluminijumske felne, 6 zvučnika i USB ulaz, AS&G sistem...

Upoznajte se sa svim tehničkim detaljima Mitsubishija ASX (.pdf).

Pogledajte kompletan cenovnik za ovaj model.

Mitsubishi Colt za 9 980 EUR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: