Automobili

Četvrtak, 13.05.2010.

11:27

BMW Z4 sDrive35i

Kapu na glavu, šal oko vrata, krov dole i pravac na neki vijugavi put. Ono što ćete doživeti u BMW-u Z4 ne može se meriti sa nekim "normalnim" automobilom. BMW je na izuzetan način obeležio godišnjicu, 75 godina svojih roudster modela.

Izvor: B92

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

Poslednjih desetak godina proizvođači nude automobile koji predstavljaju kombinaciju kvaliteta koje nude modeli iz nekoliko klasa. Poslednje što su izmislili su krosover modeli, koji spajaju vrline različitih multifunkcionalnih vozila (recimo SUV ukršten sa MPV-om).

Ovo pretvaranje automobila u "švajcarski nožić" je rezultat našeg stila života, želje da se za uloženi novac dobije što više. I to je normalo, ali ipak, ponekad zažalimo za romatičnim vremenima kada su se automobili kupovali zbog uživanja.

Na svu sreću, još uvek postoje firme koje proizvode modele namenjene čistom hedonizmu, automobile koji nemaju potrebe da pravdaju svoju namenu, pa ni cenu. Jedan od takvih je roudster BMW Z4.
Kada prvi put vidite ovaj dvosed, neminovno ćete se vratiti nekoliko decenija unazad, u period kada su vladali legendarni automobili poput Jaguara E tip. Već na početku čestitka dizajnerima bavarske kompanije. Uspeli su da zadovolje sve "ubice kreativnosti", poput propisa o bezbednosti i ekologiji i da očuvaju čistotu linija.

Automobil izgleda elegantno, "vitko" i plemenito. Tek po koja sportska linija da zaoštri stvari i to je to.

Naravno, BMW ne bi dozvolio da do izražaja ne dođe njegova ogromna tradicija u pravljenju ovakvih automobila, tako da po celoj karoseriji i kabini nalazimo skladno uklopljen omaž prošlim vremenima.

Da li je potrebno da napominjemo da je retko ko ostao ravnodušan prema ovakvom autu kojem hauba izgleda duža od ostataka auta, a prednji deo podseća na ajkulu.

Novi BMW Z4 je zvanično predstavljen na proleće u Ženevi.

Za razliku od prve generacije sa istim imenom, koji se proizvodio u verzijama roudster sa platnenim krovom i kao kupe sa tvrdim krovom, nova generacija se za sada isporučuje samo sa metalnim preklapajućim krovom u "kupe-kabrio" stilu. Jedan auto, a dve verzije, svakako je bolje rešenje od prethodnog.
Snaga 225 kW/306KS pri 5800 o/min ; obrtni moment 400 Nm pri 5000 o/min
I opet pohvala dizajnerima. Dosadašnji "kupe kabrio" automobili su bili vrlo neproporcionalni. Zadnji deo je bio previše dugačak, da bi se dobio prostor za krov.

Ne i kod BMW-a, koji sa podignutim krovom izgleda kao pravi kupe. Kada je krov podignut, prtljažnik je vrlo veliki, ima zapreminu od 310 litara. Da biste oborili krov, morate da spustite specijalnu pregradu koja odvaja prtljag od mehanizma. U tom slučaju ostaje vam prostora za jednu veću torbu.

Kabina predstavlja harmoniju ukusno ukopljenih materijala raznog porekla i boja. Sedišta su u kombinaciji klasične i antilop kože svetlo krem boje, dok je komandna tabla presvučena tamno braon kožom.

Išlo se do takvih detalja da su čak i viziri za sunce oplemenjeni kožom. Svuda naokolo kvalitet i samo kvalitet, vrhunski ispolirano drvo na komandnoj tabli, brušeni aluminijum na komandama i debeli tepih za noge. Bez i trunke skromnosti, ovde svetska kriza podvija svoj kopljasti rep i beži glavom bez obzira.
Kada je auto ugašen, komandna tabla deluje jednostavno, kao da ste se vratili nekoliko decenija u nazad.

Međutim, kada date kontakt, pojavljuje se veliki displej smešten na vrhu table. Tek tada shvatate da je auto opremljen moćnom elektronikom, kojom se na već poznat način komanduje džojstikom iza ručice menjača.

Sedišta su tipično BMW-ovska sa izraženom potporom i izdvojenim osloncem za butine koji se podešava. Svojoj figuri i trenutnom stilu vožnje možete prilagoditi širinu naslona opuštenije za svakodnevnu vožnju, ili uže, kada krenete da palite gume.

U ovom automobilu sedite nisko, imate utisak da ste skoro na asfaltu, čak su vam i kolena savijena i povišena, gotovo u nivou grudi.

Kroz mali vetrobran se preko nekoliko "hektara" ispupčene haube put vidi samo daleko ispred. Senzori za parkiranje i u prednjem i u zadnjem braniku nisu slučajno tu.
Preporučujemo vam da Z4, a i bilo koji drugi kabriolet, što više možete da vozite bez krova. Osećaj je sjajan. Već i pri malim brzinama, mešavina zvukova i tubulencija vazduha daju neponovljiv "šmek".

Obično ne marimo previše za fabričke komentare iz kataloga, ali ovaj put su Bavarci imali pravo. Oni kažu da je najbolji razlog da spustite krov na Z4 zvuk njegovog šestocilindričnog benzinskog motora. Uzeli su nam reč iz usta.

Ispod dugačkog poklopca krije se pravi biser, a oznaka "35" tek nagoveštava o čemu se zapravo radi. Po tradiciji BMW-a, benzinac ima šest cilindara u liniji, a ovaj put je napakovan uređajima poput sekvencijalnog turbo punjenja, podešavanja snage bez leptira, kao i direktnim ubrizgavanjem benzina, što mu je donelo laskavu titulu "Svetskog motora 2008. godine" i omogućilo da ispunjava sve aktuelne i buduće propise o emisiji izduvnih gasova.
Maksimalna brzina - 250 km/h ; ubrzanje 0-100 km/h 5,2 s ; Potrošnja 7,0/9,4/13,5 l/100 km
Od ovako komplikovane mašine verovatno očekujete da bude poput štrebera sa debelim naočarima – brilijantan, astmatičan i dosadan. Međutim, ništa od toga.

Počevši od prodornog basa kojim se javlja iz duple izduvne cevi, preko munjevitog odziva na gas, pa sve do sirove snage u svim režimima rada. On ima odgovor na svaki vaš hir i to sve radi neosetno i dominantno uz, ponavljamo, očaravajući sportski zvuk. Zaista brilijantna mašina, jedna od najboljih koje smo ikada vozili.

Evo i brojki: trolitarski benzinac razvija 306 konjskih snaga i obrtni moment od 400 Nm pri samo 1300 o/min. Maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h, a za ubrzanje do 100 km/h potrebna je 5,1 sekunda.

Cifre su impresivne, ali vas ne mogu pripremiti na brutalnu snagu, naročito kad sedite na mestu suvozača.

Kod ovakvih automobila potrošnja nije previše bitna, ali smo se iznenadili da prilikom umerene vožnje, Z4 može da spusti prosek i ispod sedam litara!

Prosek u gradu iznosi oko petnaest litara, na otvorenom između devet i trinaest litara, a prilikom izvlačenja maksimuma, može da pređe i dvadeset.
Uz doplatu, što svakako preporučujemo, dobija se sedmostepeni sekvencijalni menjač sa dva kvačila "steptronik". Možete ga "šaltati" manuelno, pomoću tastera na upravljaču, a možete ga ostaviti da radi automatski i to u tri nivoa, od normalnog do super sportskog. Promena brzina je trenutna i neosetna, čak i kada je pedala gasa na patosu. Ipak, ne dopada nam se to što elektronika previše "razmišlja" i meša se u promenu brzina, čak i u manuelnom modu.

Upravljanje ovako niskim autom je upravo onako kako ga zamišljate. Mali točak upravljača precizno vodi prednje točkove i auto vozite pokretima iz zgloba. Promena pravca je munjevita, a kontrola snage na zadnjim točkovima odlična.

Pored multilink osovine, tu glavnu reč vodi elektronika, koja dozvoljava tek vrlo kontrolisana i blaga zanošenja prilikom izlazaka iz sporih krivina. Bilo kakvo iživljavanje elektronika seče u korenu i jednostavno vam ne dozvoljava da ovakvu mašinu i sebe u njoj obmotate oko drveta.

Ogibljenje jeste tvrdo, ali nije grubo, tako da je svakodnevna vožnja ovim roudsterom prava zabava. Ako vam dosadi galama, ili vas zaboli vrat od vetra, podignite krov i naći ćete se u vrlo mirnoj sredini. Tada možete da uživate u odličnom audio uređaju, ili ako ste na auto-banu možete da probate koliko auto može da razvije.

Cena ovog roudstera sa standardnom opremom iznosi 47.470 evra. Ako ga nakrcate brojnim dodacima koji se nalaze u autu koji smo testirali, cena će se podići na 61.740 evra. Puno? Vraćamo se na naslov teksta - "samo jednom se živi". Novac na računu je obična nekretnina, ovaj BMW je emocija, a to ne može da se uporedi, ili zameni.
Dimenzije 4240/1790/1290 mm
Bezbednost

Slobodno skinite krov sa ovog BMW-a i ne brinite se. U slučaju prevrtanja čuvaju vas fiksirani rol bar, brojna ojačanja na šasiji, pojas i "šuma" vazdušnih jastuka.

Teoretski, a i praktično, u ovom autu ste sigurni kao i u limuzini. Već prethodna generacija Z4 iz 2004. godine imala je 4 zvezdice na EuroNCAP kreš testu, a od aktuelne očekujemo samo superlative.
Naplaci 8,0J 18 ; pneumatici 225/45 R 18
Tradicija

Za imidž i kvalitet automobila u dobroj meri je odgovorna tradicija fabrike koja ga pravi. Pogledajte samo ovu prestižnu vrstu roudstera na slici. BMW je prvi roudster napravio pre tačno 75 godina. Bio je to "BMW 315/1".

Najpoznatiji predratni model bio je "328 roudster", a posle rata, tradiciju nastavlja elegantni "507".
Motor godine - Jednostavna komplikacija

Za regulisanje snage, BMW ne koristi klasični leptir, već moment reguliše dubinom hoda usisnih ventila pomoću "valvetronic" sistema.

Naravno, svi ventili imaju podešavanje vremena otvaravanja pomoću duplog "vanos" sistema. Gorivo direktno u cilindre doprema sistem za ubrizgavanje poslednje generacije, dok se za dodatnu snagu brinu dva paralelna turbo punjača.
Bez ruku

Krov se otvara za dvadesetak sekundi. Iz bezbednosnih razloga, fabrika je predvidela da sve vreme morate da držite pritisnut taster, a auto mora da miruje.

To znači da u slučaju iznenadne kiše morate brže-bolje da potražite prvi parking, uz veliku verovatnoću da će i vaša koža i koža na sedištima biti bar malo mokri.

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:
BMW Z4 sDrive35i

zapremina motora 2979 ccm
prečnik i hod 84,0x89,6 mm
snaga 225 kW/306KS pri 5800 o/min
obrtni moment 400 Nm pri 5000 o/min

Transmisija
Pogon na zadnjim točkovima, sedmostepeni sekvencijalni menjač

Kočnice
Dvokružni kočni sistem sa dijagonalnom raspodelom, servo
napred ventilirajući diskovi, 300 mm
nazad diskovi, 300 mm

Upravljač
tip nazubljena letva

Oslanjanje
napred trougaona ramena, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
nazad Multilink osovina, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator

Karoserija
Dimenzije 4240/1790/1290 mm
međuos. rastojanje 2495 mm
trag točkova 1510/1560 mm
rezervoar 55l
prtljažnik 180/310l
masa 1505 kg
naplaci 8,0J 18
pneumatici 225/45 R 18

Performanse
maksimalna brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 5,2 s
Potrošnja 7,0/9,4/13,5 l/100 km
Prtljažnik 180/310l
Oprema

ABS, EBD, DSC standard
radio CD MP3 standard
bluetooth uređaj za telefoniranje standard
električni podizači svih prozora standard
tempomat i limiter brzine standard
podesiv upravljač po visini i dubini standard
prednji i bočni vazdušni jastuci standard
senzori za parkiranje napred i nazad opcija
el. podesivo grejano vozačevo i suvozačevo sedište opcija
automatski klima uređaj sa dve zone standard
alu naplaci 18 inča opcija
"Design pure white" enterijer opcija
navigacija opcija
senzori za kišu i farove opcija
"steptronik" menjač opcija
Ocena

Za:
Izuzetan motor
Osećaj u vožnji
Potrošnja
Prestiž

Protiv:
Mali prtljažnik
Preglednost

Presuda:
Iako BMW Z4 nema direktne konkurente, svakako se nalazi na tronu sličnih automobila. BMW je upotrebio svo svoje tehničko i dizajnersko znanje da bi na spektakularan način obeležio 75-godišnjicu svojih roudstera.

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: