Opel Astra Classic II 1.4 twinport

Na nemilosrdnom globalnom tržištu automobila gde novi modeli posle nekoliko godina najčešće u potpunosti zamenjuju svoje prethodnike, kada osetan pad prodaje alarmira izvršne odbore velikih kompanija da ubrzaju pripremu serijskih modela na osnovu tek predstavljenih prototipova izloženih na sajmovima, slučaj Astre II Classic i još ponekih retkih automobila iz „prošlog veka“ koji se još uvek proizvode, svakako zavređuje posebnu pažnju.

Tekst i fotografije: Nemanja Jevtić

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

18:00

Default images

Kada imamo u vidu i to da će se ovaj model od kraja ove godine proizvoditi u pogonima kragujevačke Zastave i postati takoreći domaći automobil uz očiglednu popularnost kod naših vozača i kao polovno i kao novo vozilo u svim mogućim karoserijskim varijantama koje susrećemo na ulicama i putevima, pažnja koju mu i ovaj put poklanjamo sasvim je opravdana.
Mali jubilej, deset godina od kada se Astra proizvodi, predstavlja svakako razlog da se postavi pitanje šta to ovaj automobil čini još uvek tako popularnim i zašto se mnogim domaćim vozačima „šire zenice“ kad ga vide?

Jer i pored njegove funkcionalnosti, sasvim dovoljno prostora za putnike i prtljag, solidnih motora i pristojne upravljivosti, kvalitetne izrade i prihvatljive cene održavanja, čini se da ipak najviše genetika i nasledni faktori uz prepoznatljive linije dizajna oslikavaju u prenosnom smislu, sve njegove osobenosti i asociraju vozača da pred sobom ima temeljitost, čvrstinu i dugotrajnost.

Za razliku od njegovog „klasića“ Peugeota 206 koji još uvek kupce šarmira originalnošću dizajnerskih rešenja karoserije, Astra II odlikuje se klasičnim oblikom i dobro odmerenim proporcijama (naročito verzija sa troje i petoro vrata) koje ističu nemački smisao za čiste linije, usklađenost detalja, red i eleganciju velikoserijskih modela.
Enterijer Astre Classic II svi dobro poznaju, a dobri crtači napamet bi mogli da ga skiciraju. Za one koji budu izašli iz memljivih „Jugića“, „Stojadina“ i ostalih često i punoletnih automobila, ulazak u ovakav četvorotočkaš ponudiće primetan civilizacijski iskorak.

Kvalitetna izrada, jaki plastični sklopovi i ukupni osećaj trajnosti ostavljaju utisak da enterijeru nisu potrebni posebni uslovi održavanja.

Izvesna monotonija unutrašnjeg prostora istaknuta tamno-sivim i crnim tonovima, pomalo demodirani prekidači i ne baš ubedljiv klima uređaj, naići će na kritike uglavnom onih koji sebi mogu da priušte skuplja vozila ili jednostavno preferiraju atraktivnije i svežije modele. Za one kojima je zadnjih godina porastao standard i koje bi smo mogli da svrstamo u novu srednju klasu u nastajanju, uz kredite i lizinge pre nego kupovinu za gotov novac, gotovo ništa od navedenog ne mora biti mana.

Sve komande lake su za korišćenje i logično raspoređene, instrument tabla vrlo pregledna sa meračem temperature vode, servo upravljač je upotrebljiv mada ne na nivou ostalih aktuelnih modela iz Riselhajma.

Preglednost sa vozačevog sedišta je korektna izuzev kada pogledom treba obuhvatiti zadnji vetrobran. Unutrašnji i spoljni retrovizori su pregledni i korisni kada je potrebno manevrisati vozilom u gradskim gužvama i pri „tesnim“ parkiranjima.

Sedišta su nešto tvrđa nego kod nove Corse, mogu se za vozača podešavati i po visini, solidno obuhvataju leđa i ostavljaju utisak kao da će trajati još dugo godina. Prostora na zadnjim sedištima ima zaista sasvim dovoljno a prtljažnik od 370 litara se obaranjem sedišta može povećati na 1180 l, i to sve u samo 4.11 metara dužine. Istina, kada oborite zadnju klupu ne dobijate ravan pod, niti su zadnja oborena sedišta negde fiksirana, ali kome treba više prostora za transport, tu je i karavan sa svojih 480, odnosno 1500 litara kada se obore zadnja sedišta.
Takođe, za mnoge će postojati nedoumica za šta se opredeliti, jer u ponudi je i verzija sa četvoro vrata i prtljažnikom od 460 litara i 4.25 m dužine koja je nešto primerenija vangradskoj vožnji, čak i poslovnoj upotrebi. Naša testirana verzija sa pet vrata zapravo je optimalan izbor za grad, manevrisanje kroz gužve i lakše parkiranje, ali i otiskivanje na duža porodična putovanja za komotno smeštene četiri osobe uz razumnu količinu prtljaga.
Motor od 1364 cm3 snage 90 KS (66 kW) dostiže obrtni moment od 125 Nm pri 4000 obr/min što je dovoljno za svakodnevno urbano krstarenje i laganiji tempo na putevima uz pristojna ubrzanja na ravnom drumu. Međutim, na blagim usponima primetna je letargija motora tokom ravnomerne vožnje kada iz četvrte prebacite u petu brzinu i poželite da žustrije ubrzate. Tada Astri nedostaje snaga i motor postaje relativno bučan.

Ipak, elastičnost motora je vrlo dobra i ne zahteva česte promene stepena prenosa, zapravo ovo je idealan izbor za one koji bi da se bezbedno i bez mnogo žustrine prevezu do odredišta. Ubrzanje od 0-100 km/h iznosi prema fabričkim podacima 12.9 sekundi a maksimalna brzina je 182 km/h. Ukoliko želite bolje performanse tu je i 1.6 motor sa 103 KS kao i dizel 1.7 DTL sa 80 KS i prosečnom potrošnjom od 4.6 l/100 km.

Ovakve performanse u četvoroventilskoj tehnologiji ECOTEC motora pod nazivom „Twinport“, obezbeđuju manju potrošnju goriva i bolje performanse pomoću dodatnog leptira koji podešava protok vazduha prema cilindrima u sadejstvu sa visokim stepenom recirkulacije izduvnih gasova. Pri manjem opterećenju motor prima više od dodatnih 25 procenata mešavine goriva i vazduha od već sagorelih izduvnih gasova koji se ponovo recikliraju u mešavini.

U mešovitom režimu sa akcentom na gradske i prigradske uslove vožnje i sa približno 40% uključenog klima uređaja u ukupnoj kilometraži, potrošili smo približno oko 8.8 litara bezolovnog benzina na 100 km, što je rezultat koji je nešto iznad navedenih fabričkih podataka (grad 8 litara, kombinovano 6 l), ali u obzir treba uzeti uslove i način vožnje i naravno kvalitet domaćeg goriva.
Upravljivost automobila i ponašanje na putu je precizno i sasvim korektno, ogibljenje malo tvrđe ali pruža dovoljno udobnosti, kočnice postojane. ABS sistem je deo standardne opreme ali ESP sistem kontrole elektronske stabilnosti nije moguće dobiti ni u okviru dodatne opreme.

Još uvek nije poznato u šta će biti “obuvene” domaće Astre, ali vrlo dobri pneumatici Dunlop SP Sport 2020, dimenzija 195/60 R15 u potpunosti priliče automobilu ovakve kategorije i snage. Takođe i rezervni točak je punih dimenzija, a koji je smešten ispod obloge poda prtljažnika.

Sigurnosna oprema na ovom automobilu iako nije na nivou svežijih primeraka iz Opelove ergele, svakako je primerena standardnoj zaštiti vozača i saputnika. Pored vazdušnih jastuka za vozača i suvozača treba pomenuti školjku projektovanu sa čvrstim bezbednosnim kavezom, čvrsta vrata sa aluminijumskim gredama koje štite i apsorbuju silu udara, kao i zatezače sigurnosnih pojseva i sistem za otpuštanje pedala.

Model na našem testu sa cenom od 11.850 evra, bio je opremljen dopunskim paketom opreme „Family“ koji košta 500 evra i podrazumeva manuelni klima uređaj, vozačevo sedište podesivo po visini, centralno zaključavanje sa daljinskim, upravljač podesiv po visini i dubini, dok je za električne podizače prednjih stakala i elektro podesive retrovizore potrebno doplatiti 200 evra.

Od dodatnih opcija poseduje auto alarm (20 evra), retrovizore u boji vozila i hromirane unutrašnje ručke (30 evra) i metalik boju za koju je potrebno doplatiti 300 evra.

Bazni model košta 10.800 evra bez gore navedenih dodatnih opcija i za njega sleduje oprema koja između ostalog podrazumeva elektro-hidraulični servo upravljač, ABS sistem kočenja, imobilajzer - uređaj za blokadu motora, indikator intervala servisiranja (30.000 km), kodiran ključ, vazdušne jastuke za vozača i suvozača i dr.
Ukoliko se potencijalni kupci odluče da Astru Classic kupe na lizing, obavezno je osiguranje finansiranja i kasko osiguranje vozila. U prilogu dajemo neke osnovne kalkulacije za modele sa cenama od 10.800 i 11.850 evra koje smo dobili od od strane lizing kuća i mesečne rate koje je potrebno plaćati u određenom vremenskom periodu.
Hypo-Alpe-Adria-Rent Astra Classic 10.800 EUR 11.850 EUR
Neto nabavna vrednost: 9,152.45 EUR 10,042.37 EUR
Garantni depozit : (25%) 2,288.14 EUR 2,510.59 EUR
Bruto troškovi obrade podataka : 135 EUR 148.13 EUR
Broj mesečnih zakupnina : 60 meseci 60 meseci
Bruto Iznos mesečne zakupnine : 161.35 EUR 177.03
Buduća vrednost: 0.00 EUR 0.00 EUR


S-Rent Astra Classic 10.800 EUR 11.850 EUR
Nabavna vrednost bez PDV-a 9,152.45 EUR 10,042.37 EUR
Trajanje zakupa: 60 meseci 60 meseci
Depozit 1,831.51 EUR 2,008.47 EUR
Mesečni zakup neto 160.32 EUR 175.90 EUR
Mesečni zakup bruto 189.18 EUR 207.57 EUR
Manipulativni troškovi (sa 18 % PDV-om) 162.00 EUR 177.75 EUR
Uplata na početku: 1,992.51 EUR 2,186.22 EUR
Vrednost vozila nakon 60 Meseci 2,288.14 EUR 2,510.59 EUR
Uplata po isteku zakupa (Otkupna vrednost + PDV): 869.49 EUR 954.03 EUR


Kupci koji bi se odlučili za kredit, mogu odmah i bez čekanja obaviti potrebne administrativne procedure bez dodatnih troškova i bez žiranata, kao i bez kasko osiguranja i zaloge na vozilo u salonu Opel Komnenović (www.opelkomnenovic.co.yu) u saradnji sa u Findomestic bankom. Za razliku od lizinga automobil je u vašem vlasništvu uz izbor otplate od 12 do 72 meseca, a u tabeli dajemo okvirni proračun u evrima za rok od 72 meseca:
Vrednost automobila 10.800,00 EUR
Učešće 30% 3.240,00 EUR
Iznos kredita 7.560,00 EUR
Iznos naknade 0,00 EUR
Iznos rate 155,94 EUR


Vrednost automobila 11.850,00 EUR
Učešće 30% 3.555,00 EUR
Iznos kredita 8.295,00 EUR
Iznos naknade 0,00 EUR
Iznos rate 171,10 EUR


Prema rečima zaposlenih u Komnenović autu, garancija koja se dobija za ovaj automobil iznosi dve godine bez ograničenja pređene kilometraže i 12 godina na koroziju uz redovne jednogodišnje antikorozivne preglede. Servisni pregledi se obavljaju jednom godišnje ili nakon 30.000 pređenih kilometara.
Dakle, kada sve proračunamo Opel Astra Classic II je svakako dobra kupovina za prosečnog domaćeg kupca. To je zapravo automobil koji se ničim ne ističe posebno, nema ni nekih upadljivih mana, već nudi umerenost i zlatnu sredinu u mnogo čemu.

Najjači aduti pored cene su upotrebljivost u različitim uslovima eksploatacije u tri karoserijske varijante, prostranost i solidan prtljažnik i u verziji sa petoro vrata, korektni motori, kvalitetna mehanika, pristojne cene održavanja kao i rezervnih delova, ali takođe i činjenica da je Astra na ceni i kao polovno vozilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: