Profesionalnim vozačima potreban još jedan papir

Profesionalni vozači neće moći da voze kroz EU od 1. januara bez uverenja da nemaju poremećaj sna apneu, ili bez potvrde da taj poremećaj leče na adekvatan način.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

09:24

Default images
Foto: Thinkstock

Od ponoći na snagu stupa novi propis Evropske unije kojim se uređuje način izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola i dodaje obaveza za profesionalne vozače da dobiju lekarska uverenja vezana za ovaj poremećaj, koji je prema procenama uzrok 30 odsto nesreća na putevima.

Spavačka apnea je čest poremećaj disanja tokom sna, gde dolazi do pojave jedne ili više potpunih pauza u disanju. U pitanju je hronično stanje, koje remeti san tri ili više puta tokom noći i traje više od deset sekundi.

Spavač često nije svestan da ima takav poremećaj, a on je direktan uzrok umora i pospanosti.

Ova direktiva EU odnosi se na sve profesionalne vozače, od autobusa i šlepera do pilota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: