Da li je ovo nova Toyota Prius?

Na Internetu su se pojavili crteži za koje se tvrdi da predstavljaju novu generaciju modela Prius hibrid i Prius Plug-In hibrid. Ako se ispostavi da je reč o originalima, to će značiti da će se ova dva automobila ubuduće vizuelno više razlikovati nego što je to slučaj sa aktuelnim verzijama.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

14:24

Default images
Foto: Autonet

Iako zbog trenutne niske cene nafte na svetskim berzama možda i nije idealan momenat za lansiranje novog hibrida, Toyota nema mnogo izbora. Novi Prius već je jednom odlagan za šest meseci, zbog finalnih podešavanja i stilskih korekcija.

Tajvanski sajt Autonet, koji je prvi i objavio crteže, tvrdi da će četvrta generacija Priusa imati svetsku premijeru na sajmu automobila u Tokiju, u oktobru 2015.
Foto: Autonet
Isti izvor navodi da će klasična hibridna verzija (zelenkasti automobil na crtežu) imati prosečnu fabrički deklarisanu potrošnju od samo 2,5 l/100km.

Tvrdi se da će automobil biti nešto duži (4.550 mm) i širi (1.770 mm) od prethodnika, dok će visina ostati nepromenjena (1.490 mm).

Masa hibridne verzije iznosiće 1.280 kg (oko 100 kg manje nego sada), dok će Plug-In hibrid imati 1.350 kg (takođe stotinak kg manje u poređenju sa aktuelnim modelom).
Foto: Autonet
Plug-In model (plavi automobil sa crteža) imaće konvencionalni dizajn prednjeg dela, dok će "običan" hibrid imati farove i stop svetla u obliku bumeranga.

Za pogon klasične hibridne verzije trebalo bi da bude upotrebljen četvorocilindrični1.8 litarski benzinac sa 105 ks i elektromotor koji razvija 90 ks.

Snaga će se prenositi na prednje točkove pomoću CVT menjača.
Foto: Autonet
Ukupna kombinovana snaga dostizaće 145-150 ks.

Plug-In verzija imaće istu konfiguraciju, ali će pogonske baterije imati veći kapacitet. Zahvaljujući tome, automobil će biti u stanju da na struju pređe i do 50 km sa jednim punjenjem baterija.

Četvrta generacija modela Toyota Prius očekuje se u prodajnim salonima u drugom kvartalu 2016. godine.

Izvor: Autonet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: