Audi preduhitrio BMW

Audi tvrdi da će njegov model R8 LMX biti prvi produkcijski automobil sa laserskim farovima na tržištu, iako je BMW pre njega predstavio ovu tehnologiju na prototipu hibridnog i8.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.05.2014.

18:50

Default images

Automobilsko tržište poprište je nadmetanja između dva poznata premijum proizvođača u tome ko će od njih prvi kupcima ponuditi serijski model sa laserskom tehnologijom u farovima.

BMW je na frankfurtskom salonu u septembru 2013. predstavio hibridni sportski model i8 najaviviši da će to biti prvi produkcijski automobil koji je dostupan sa laserskim dugim svetlima. Početak prodaje najpre je najavljen za kraj 2013. godine, a zatim pomeren na 2014.

U februaru BMW je saopštio da će laserski farovi kao opcija biti dostupni tek od jeseni 2014. godine, što je pružilo priliku Audiju da prestigne bavarskog proizvođača i prvi na tržište lansira serijski model sa laserskom tehnologijom u farovima.
Specijalna serija Audija R8, koja ima oznaku LMX, u prodajne salone stiže u leto 2014. Laseri će biti korišćeni u dugim svetlima i aktiviraće se pri brizni od 60 km/h.

Kako kažu u Audiju, ova vrsta farova doprineće boljoj osvetljenosti puta, čime će se povećati vidljivost i bezbednost u vožnji po mraku. Sistem je opremljen i kamerom zasnovanoj na senzorima, koja će uočavati druga vozila u saobraćaju i tako prilagođavati svetlosni zrak kako vozači u njima ne bi bili zaslepljeni.
Osim laserske tehnologije, Audi R8 LMX stiže u specijalnoj Ara Blue boji karoserije sa elementima od ugljeničnih vlakana na spoljašnjosti i fiksnim zadnjim spojlerom.

Od posebnih detalja tu su još i završeci izduvnih cevi u crnom visokom sjaju, keramički kočioni diskovi i ekskluzivne 19 inčne alu felne. Sedišta su presvučena Nappa kožom, a upotrebljeni su i ukrasni detalji od ugljeničnih vlakana.
Pogon obezbeđuje 5.2 litarski V10 sa 570 ks (419 kW) i 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor je povezan sa sedmobrzinskim S tronic automatskim menjačem, koji snagu prenosi na sva 4 točka pomoću quattro sistema.

Iz stanja mirovanja do brzine od 100 km/h, Audi R8 LMX stiže za 3,4 s, pre nego što se kazaljka brzinomera zaustavi na maksimalnih 320 km/h.
Proizvodnja je ograničena na 99 primeraka, a zadovoljstvo posedovanja ovog modela kupce u Nemačkoj koštaće od 210.000 evra, koliko iznosi njegova početna cena. Prvi automobili stići će do svojih vlasnika tokom leta 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: