Rolls sa kablom?

Ekonomičnost u potrošnji goriva verovatno je poslednja stvar koja će vam pasti na pamet pri spominjanju imena Rolls-Royce. Ipak, ovaj proizvođač luksuznih automobila mogao bi da nas uskoro iznenadi Plug-In hibridnim modelom.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 15.03.2014.

14:15

Default images

Koliko god da su vlasnici i potencijalni kupci Rolls-Royce automobila nezainteresovani za potrošnju goriva svojih vozila, i ovaj proizvođač se suočava sa pooštrenim propisima o štetnim emisijama. Zbog toga Rolls-Royce, poput drugih auto-kompanja razmatra različite mogućnosti kako bi zadovoljio nove ekološke standarde.

Kao jedno od rešenja, nameće se uvođenje hibridnog pogona, što je potvrdio izvršni direktor kompanije, Torston Müller-Otvos, u razgovoru za Auto Express.

"Proizvodnja Rolls-Royce modela sa hibridnim pogonom u sledeće dve godine biće od suštinskog značaja za kompaniju", rekao je on.

"Ne toliko zbog zahreva kupaca, koliko zbog propisa o štetnim emisijama", dodao je Müller-Otvos.

On nije izneo više detalja, ali gotovo je izvesno da bi budući Rolls-Royce Plug-In hibrid koristio tehnologiju i komponente iz BMW-a, koji je vlasnik britanske luksuzne marke.

BMW je na sajmu automobila u Frankfurtu 2013. predstavio koncept Plug-In verzije modela X5. Pogonski sistem ovog vozila sastoji se od četvorocilindričnog turbo-punjenog motora i elektromotora
Ovo nije prvi put da se Rolls-Royce dovodi u vezu sa pogonskim sistem koji koristi elektromotor. Pre nekoliko godina, kompanija je predstavila prototip električnog Phantoma sa oznakom 102EX. Moguće je da je upravo ovo vozilo bilo "probni balon" za hibridni model o kome govori Müller-Otvos.

Iako je imao veći obrtni moment nego verzija sa V12 motorom, Phantom 102EX naišao je na mlaku reakciju ljubitelja i vlasnika Rolls-Royce vozila, s obzirom da je imao premalu autonomiju od oko 200 km. A bogati vlasnici i VIP korisnici nisu spremni da čekaju po nekoliko sati da se baterije dopune, kako bi nastavili vožnju.

Plug-In hibrid bi mogao da popravi stvari, s obzirom na njegov kombinovani benzinsko-električni pogon. U tom slučaju, imućni klijenti bi bez problema mogli da nastave putovanje ka svojim luksuznim letnjikovcima i vilama, koristeći blagodeti benzinskog motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: