Bez trocilindraša u Mercedesima sa zadnjim pogonom

Mercedes neće koristiti benzinske i dizel motore sa tri cilindra u svojim limuzinama kod kojih se snaga prenosi na zadnje točkove, izjavio je jedan od zvaničnika nemačkog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

21:24

Default images

"Razmatrali smo mogućnost uvođenja ovih pogonskih jedinica, ali smo procenili da bi to uticalo da rad motora ne bude dovoljno uglađen, što je isuviše veliki kompromis na koji nismo bili spremni", izjavio je Mercedesov šef odeljenja za razvoj motora, Bernhard Heil, na ženevskom auto-salonu.

"Uz to, ni uštede ne bi bili značajne", dodao je on.

Heil kaže da je Mercedes testirao trocilindrične motore i da ih je napokon odbacio zbog prevelikih vibracija, koje utiču na kvalitet i udobnost u vožnji, posebno pri malom broju obrtaja.

Da bi rešili problem vibracija na trocilindrašima, inženjeri su osmislili sistem kojim bi se postigao neophodan balans pri radu motora. Međutim, to dovodi do povećanja mase vozila i dodatnih troškova, čime se poništavaju mnoge prednosti motora sa 3 cilindra.

Ipak, Heil je priznao da Mercedes radi na smanjenju radne zapremine aktuelne porodice četvorocilindričnih 2.1 litarskih dizelaša. Veruje se da će u budućnosti oni biti zamenjenji 1.9 ili 2.0 litarskim jedinicama.

Pročitajte o novom Mercedesu C klase koji će biti predstavljen na sajmu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: