Predstavljen Mercedes V klase - novi luksuzni van

Mercedes je u četvrtak 30. januara na svečanosti u Minhenu predstavio V klasu, model koji će zameniti aktuelni Viano.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

11:16

Default images

Nemački proizvođač smatrao je da je vreme da redefiniše svoj van i da u tom segmentu ponudi kupcima novo luksuzno vozilo. Kako bi napravio distancu od prethodnika, Mercedes je nasledniku Viana dodelio i novo ime - V klasa.

Osim što je namenjena za prevoz VIP osoba ili kao vozilo za transfer od hotela do aerodroma, V klasa je osmišljena tako da privuče i neke vlasnike Mercedesa R klase, pre svega zahvaljujući funkcionalnosti u enterijeru koju poseduju MPV modeli. Zbog toga Mercedes V klase spolja izgleda kao tipičan savremeni van, dok kabina nudi luksuz i stilski tretman klasičnih Mercedesovih putničkih automobila.
S obzirom da je namenjen kupcima koji imaju različite potrebe, predviđeno je da V klasa bude veoma prilagodljiva kada je reč o opremi. Osim toga, vozilo se može naručiti u verziji sa kraćim (3.200 mm) i dužim (3.430 mm) međuosovinskim rastojanjem i u tri varijante, kada je reč o dužini karoserije (od 4.895 do 5.370 mm).

Što se tiče dizajna spoljašnjosti, Mercedes je zadržao prepoznatljiv stil uz osavremenjen, skladan dizajn. Na prednjem delu ističe se nova maska hladnjaka i moderno oblikovani farovi sa LED tehnologijom.

I zadnji deo vozila bitno je drugačiji u odnosu na Viano. Povećana je zadnja staklena površina, a stop svetla su značajno manja i više se ne prostiru duž zadnjih krovnih nosača.
Komandna tabla takođe je modernizovana i unapređena, a neki sadržaji, poput ekrana COMAND multimedijalnog sistema na vrhu centralne konzole, preuzeti su iz game najnovijih Mercedesovih modela.

Očigledna je namera da se stvori okruženje koje će što više podsećati na unutrašnjosti Mercedesovih putničkih automobila.
Tom utisku treba da doprinese ambijentalno osvetljenje i premijum materijali, poput vrhunske kože, ili elemenata od aluminijuma i drveta, u zavisnosti od paketa opreme.

Kupcima će biti ponuđene i različite opcije kada je reč o broju sedišta i njihovom rasporedu, ukljućujući i najluksuzniju varijantu sa četriri zasebna sedišta sa naslonima za ruke, u zadnjem delu vozila.
Kako bi omogućio funkcionalniji utovar i istovar prtljaga, Mercedes je V klasu opremio zadnjim vratima kod kojih se stakleni deo može zasebno otvarati.
Motorizacija obuhvata 2.1 litarski četvorocilindrični turbo-dizelaš u tri verzije.

Model V 200 CDI razvijaće 136 ks (100 kW) i 330 Nm, V 220 CDI isporučivaće 163 ks (120 kW) i 380 Nm, dok će u najsnažnijoj varijanti, V 250 BlueTec motor proizvoditi 190 ks (140 kW) i 440 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Modeli V 200 CDI i V220 CDI biće opremljeni manuelnim menjačima, a automatski 7G-TRONIC PLUS biće na raspolaganju kao opcija, dok će V 250 BlueTec standardno stizati sa automatskim menjačem.

Mercedes će u V klasu ugrađivati savremene bezbednosne sisteme i sistema asistencije u vožnji, uključujući i Crosswind Assist koji stabilizuje kretanje automobila u slučaju snažnih udara bočnog vetra, ATTENTION ASSIST, koji upozorava ako se kod vozača javi umor.
Mercedes V klase stiže u prodajne salone širom Evrope u martu 2014, kada će biti poznata i njegova cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: