Stigao je novi Saab 9-3 Aero

U ponedeljak je zvanično započeo novi život Saaba - sa proizvodne trake sišao je prvi obnovljeni Saab 9-3 Aero Sedan. Prve isporuke namenjene su kineskom tržištu, a manji broj vozila biće ponuđen kupcima u Švedskoj putem kompanijskog sajta.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

08:49

Default images

Model čija je proizvodnja počela u ponedeljak, prema rečima novih vlasnika - kompanije NEVS, ima 2.0 litarski turbo-benzinski motor sa 220 ks, koji automobilu "obezbeđuje visoke performanse po kojima je Saab prepoznatljiv".

"Pokretanje proizvodnog procesa nakon dve i po godine bila je zahtevna i kompleksna misija", izjavio je na svečanoj promociji početka serijske proizvodnje u Trolhatanu predsednik NEVS-a, Mattias Bergman.

"U stanju smo da već danas ponudimo kupcima prvi model sa benzinskim motorom, dokazanim visokim kvalitetom i performansama, dok će verzija sa električnim pogonom biti predstavljena 2014. godine", rekao je Bergman.
Foto: saabsunited.com
Kupci novog Saaba imaće specijalni tretman. Njima će biti omogućeno da preuzmu svoj automobil direktno iz fabrike, pri čemu će moći da obiđu pogon i upoznaju se sa procesom proizvodnje, kao i da posete muzej automobila marke Saab.

Kako bi osigurao redovno snabdevanje tržišta rezervnim delovim, NEVS će kupcima obezbediti usluge nabavke rezervnih delova u saradnji sa kompanijom Orio AB (nekadašnjim Saab Automobile Parts AB).
Foto: saabsunited.com
U NEVS-u ističu da su za manje od godinu dana uspeli da uspostave saradnju sa oko 400 snabdevača i kooperanata sa kojima sarađuju u proizvodnji modela 9-3, dok je u ponovno pokretanje proizvodnje uključeno oko 2.400 kompanija iz celog sveta.

Ipak, da bi se osigurao visok kvalitet proizvedenih automobila i redovna distribucija, proizvodnja će u početku biti veoma skromna, svega desetak vozila nedeljno, ali će se vremenom uvećavati, u skladu sa potražnjom na tržištu.
Foto: saabsunited.com
U NEVS-u kažu da su prve isporuke namenjene kineskom tržištu, a da će manji broj vozila biti dostupan švedskim kupcima, koji će moći da poruče novi Saab putem sajta, već od 10. decembra.

Početna cena iznosi 279.000 švedskih kruna (oko 31.400 evra) za verziju sa manuelnim menjačem, dok će automatik koštati od 289.000 kruna (32.500 evra).

Ostali tehnički detalji novog Saaba 9-3 Aero biće saopšteni naknadno.

Zahvaljujemo se našem čitaocu swedenonline na saradnji.

Više fotografija sa svečanog početka proizvodnje Saaba 9-3 Aero pogledajte u Galeriji.

Informacije o ponovnom pokretanju proizvodnje Saaba možete pročitati u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: