Predstavljen novi Nissan Qashqai

Nissan je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije modela Qashqai. Automobil stiže u prodajne salone u januaru 2014. godine, a proizvodiće se u Velikoj Britaniji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

20:04

Default images

Obnova Nissanovih crossover i SUV automobila, započeta modelom X-Trail, nastavljena je lansiranjem novog Qashqaija. Kao što se i očekivalo, Qashqai zaista podseća na novi X-Trail, s obzirom da su oba modela stilski zasnovana na konceptu Hi-Cross.

To je najizraženije na prednjem delu vozila - maski hladnjaka i svetlosnim grupama koje su oivičene LED dnevnim svetlima u obliku bumeranga:



Kako se krećemo prema zadnjem delu Qashqaija, razlike su nešto veće, što se i bukvalno može reći za stop svetla. Dizajneri kao da su hteli da posebno istaknu ovaj deo vozila predimenzioniranim svetlosnim grupama koje zalaze duboko u zadnje blatobrane.
Qashqai je zadržao slične, prepoznatljive proporcije mada je od prethodnika duži za 49 mm i neznatno širi, ali i niži. To mu daje dinamičniji i elegantniji izgled od Nissana X-Trail.
Stilska rešenja sa većeg SUV modela preneta su i unutrašnjost Qashqaija.

U odnosu na prvu generaciju unapređen je kvalitet materijala, enterijer izgleda luksuznije i ukupan utisak je znatno bolji. Nissan kaže da nova generacija nudi i više prostora za putnike u kabini, ali i veći prtljažnik.
Qashqai za 2014. biće dostupan sa dva benzinska i dva dizel motora. Kupci će moći da biraju između prednjeg pogona i opcije 4x4, kao i između manuelnog i CVT Xtronic menjača.

Osnovni model dobijaće pogon od 1.2 litarskog DIG-T benzinca sa 115 ks i 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U konfiguraciji sa šestostepenim manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove, ova verzija prosečno troši 5,6 l/100 km i emituje 129 g CO2 po kilometru.

Drugi benzinski motor, 1.6 litarsko DIG-T agregat, u stanju je da razvije 150 ks i 240 Nm, a biće dostupan od leta 2014. Uz istu prosečnu potrošnju od 5,6 litara, u atmosferu će emitovati 132 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.
Najefikasniji motor u ponudi je unapređeni 1.5 litarski dCi sa 110 ks. Uz pomoć stop-start sistema, ovaj dizelaš prema fabričkim podacima prosečno će trošiti 3,8 l/100 km, uz CO2 emisiju od 99 g/km. Nissan tvrdi da je ovaj motor sada znatno rafiniraniji i tiši nego ranije.

Snažniji dizelaš, 1.6 dCi isporučuje 130 ks, uz prosečnu potrošnju od 4,4 l/100 km i emisiju CO2 koja iznosi 115 g/km u verziji sa prednjim pogonom i manuelnim menjačem. Potrošnja se penje na 4,9 litara ako se izabere model 4x4, dok u kombinacija prednji pogon-CVT menjač automobil troši 4,6 l/100 km.
Novi Qashqai imaće u ponudi savremene Nissanove elektronske sisteme bezbednosti, poput sistema za izbegavanje frontalnog sudara i sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i inteligentni sistem asistencije prilikom parkiranja. Uprkos dodatnim sistemima, Qashqai za 2014. lakši je za oko 40 kg u poređenju sa prethodnom generacijom ovog modela.

Novi Nissan Qashqai pojaviće se na tržištu početkom 2014. Sudeći prema prvim utiscima, možemo očekivati da će ponoviti uspeh svog prethodnika koji je do sad prodat u preko 2 miliona primeraka.

Kakvo je vaše mišljenje o novom Qahqaiju?

Pogledajte galeriju fotografija Nissana Qashqai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: