Autonomna vozila biće od pomoći starijim vozačima

Toyota je prikazala novi sistem koji predstavlja korak dalje u razvoju samoupravljajućih vozila. Sistem je u stanju da menja pravac kretanja automobila izbegavajući sudare, kao i da održava vozilo unutar saobraćajne trake kojom se kreće, bez potrebe da vozač drži upravljač. U Toyoti smatraju da će ova tehnologija naročito pomoći starijim vozačima kojih u Japanu ima sve više.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

12:38

Default images

Sistem automatske asistencije pri vožnji na autoputu (AHDA) omogućava bežičnu komunikaciju između vozila, kako bi se izbeglo da među njima dođa do kontakta.

"Automobili sa takvom tehnologijom prepoznaju ubrzanje ili usporavanje vozila ispred sebe, što takođe pomaze u slučaju gužve u saobraćaju. Vozila mogu automatski da razmenjuju podatke u okviru jedne desetinke sekunde", rekao je vođa projekta, Micuhisa Šida. Toyota planira da instalira ADHA u komercijalne modele u narednih nekoliko godina.

"Napredne tehnologije podrške vozačima sprečavaju ljudske greške, smanjuju stres tokom vožnje i pomažu vozačima da izbegnu sudare, što predstavlja značajan potencijal da se u budućnosti smanji broj saobraćajnih nesreća", izjavio je jedan od direktora Toyote, Moritaka Jošida.

Vodeće auto-kompanije i tehnološke firme, uključujući Toyotu, Nissan, Volvo, Mercedes, kao i internet giganta Google, već godinama rade na tehnologiji samoupravljajućih vozila, odnosno neke vrste autopilota za automobile.

Toyota navodi da će novi sistemi biti od posebne pomoći starijim vozačima čije se sposobnosti za vožnju sa godinama smanjuju. Japansko stanovništvo rapidno stari, a stariji od 65 godina već čine oko četvrtine populacije koja broj 128 miliona ljudi.

Iako će vozači i dalje morati da budu oprezni i učestvuju u vožnji, u određenim fazama vožnje, naročito na autoputu, moći će da uključe "autopilot" i većinu posla prepuste kompjuterskom sistemu. U Toyoti veruju da bi se automobili sa tehnologijom koja omogućava kretanje vozila bez učešća vozača mogli naći na tržištu u roku od nekoliko godina, a slične procene iznose i druge kompanije koje razvijaju ovakve sisteme.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte i druge tekstove na ovu temu:
Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.
Da li je svet spreman za autonomna vozila?
Pročitajte o tehnologiji samoupravljajućih vozila na kojoj radi Volvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: