Honda Civic Tourer na auto-salonu u Frankfurtu

Zvanična premijera modela Civic Tourer održana je na frankfurtskom sajmu automobila.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

11:51

Default images

Prethodna generacija Honde Civic Hatchback unela je svojim dizajnom osveženje u segment kompaktnih automobila, a novi Civic nadovezao se manje-više uspešno na istu priču. Nakon lansiranja sedan verzije, koja ima znatno smireniji i svedeniji dizajn, Honda se upustila u metamorfozu hečbeka u karavan.

Pogledajte kako izgleda konačni proizvod:



Automobil je razvijen u Evropi i namenjen je pre svega ukusu i potrebama evropskog kupca, a koncept koji je predstavljen u martu na auto-salonu u Ženevi nije značajnije izmenjen.
Kao to što obično biva, izbačene su neki detalji koji su imali za cilj da koncept učine privlačnijim, ali bi poskupeli proizvodnju serijskog automobila.

Na primer, LED svetla zamenjena su konvencionalnijim farovima, dok su dnevna svetla zadržala LED tehnologiju, ali u znatno skromnijoj formi.

Točkovi su manjih dimenzija, dok je zadnji krovni spojler značajno skraćen. Umesto zadnjeg difuzora koji je naglašavao sportski temperament koncepta, sada je tu klasičano oblikovan branik.
Konstruktivno i stilski zasnovan na Hondi Civic Hatchback, Tourer je zadržao isto međuosovinsko rastojanje od 2,59 m, ali je prepust iza zadnje osovine porastao za 235 mm.

Karavan je dugačak 4,52 m, dok su širina i visina ostale nepromenjene (1,77 m i 1,44 m). Rešenje kojim je ručica za otvarane zadnjih vrata umetnuta u "C" stub, takođe je zadržano, baš kao i ideja da se stop svetla vizuelno povežu.
U Hondi posebni ističu podatak da je zapremina prtljažnika porasla na 624 l, odnosno na 1.668 l sa preklopljenim zadnjim sedištima, čime je nadmašena veličina prostora za prtljag koju nudi novi Golf Variant (605 l/1.620 l).

U odnosu na Civic Hachback, prtljažniku se znatno lakše pristupa jer je donja ivica otvora niža za 137 mm.

U unutrašnjosti, Civic Tourer imaće Magic Seats sistem koji omogućava veći raspon pozicija prlilikom podešavanja sedišta. Dizajn enterijera, konfiguracija instrumenata i drugih komandi preuzeti su iz Civica Hachback.
Honda je razvila i novi Adaptive Damper System (ADS) čime je unapređena stabilnost i komfor automobila pri različitim opterećenjima vozila i uslovima vožnje.

Civic Tourer proizvodiće se u Hondinoj fabrici u Velikoj Britaniji, a u početku će biti u ponudi verzije sa 1.8 litarskim i-VTEC benzincem i 1.6 litarskim i-DTEC turbo-dizel motorom sa 120 ks.

Pored manuelnog, biće dostupna i verzija sa automatskim menjačem.
Nakon promocije u Frankfurtu, Honda Civic Tourer pojaviće se u prodajnim salonima širom Evrope početkom 2014. godine.

Japanski proizvođač kaže da je ovim modelom želeo da razbije predrasude o karavanima kao dosadnim automobilima, a da li je u tome uspeo, prosudite sami.

Pogledajte najnoviju galeriju fotografija iz Frankfurta.

O ostalim premijerama sa frankfurtskog auto-salona možete se informisati u našem specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: