Volvo: Parkiranje bez vozača

Kompanija Volvo automobili razvila je novi koncept autonomnog parkiranja. Konceptni automobil, koji će biti predstavljen sledeće sedmice, ima sposobnost da samostalno traži slobodno parking mesto i obavlja parkiranje bez asistencije vozača.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

11:44

Default images

Automobil opremljen ovim sistemom, u stanju je da bez vozača "komunicira" s drugim automobilima kao i pešacima koji se nalaze na parkiralištu.

"Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking i kasnije dolazi po njega", objašnjava Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost pri Volvo Car grupaciji.

Tehnologija Vehicle 2 Infrastructure, odnosno odašiljači u putnoj infrastrukturi, obaveštavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač preko aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sistem autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila.
Automobil zatim putem senzora određuje slobodno parking mesto i zauzima ga. Procedura se obrnutim redosledom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

Kombinacija autonomne vožnje s detekcijom i automatskim kočenjem omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila s ostalim vozilima i pešacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su prilagođeni parking okruženju.

"Naš pristup se temelji na principu da se autonomno pokretani automobili moraju sigurno kretati u okruženju s neautonomnim vozilima i nezaštićenim učesnicima u saobraćaju", dodaje Broberg.

Cilj kompanije Volvo je da preuzme vođstvo na polju autonomne vožnje, a nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima.
Koncept autonomnog parkiranja je jedan od nekoliko razvojnih projekata na ovom području.

Volvo je ujedno i jedini automobilski proizvođač koji uz sedam evropskih partnera sudeluje u SARTRE projektu bezbednih drumskih "vozova", uspešno okončanom 2012. godine. Projekat je uključivao kamion (vozilo predvodnik) koji je samostalno pratila kolona od četiri Volvo automobila pri brzini do 90 km/h, s razmakom između vozila koji je nekad iznosio samo četiri metra.

"Autonomno parkiranje i tehnologija samostalne vožnje u koloni su još u procesu razvoja. Ipak, prvi korak prema vođstvu u autonomnoj vožnji napravićemo predstavljanjem sistema samostalnog upravljanja u sledećoj generaciji modela XC90 koja stiže krajem 2014. godine", zaključuje Broberg.

Pročitajte više o projektu SARTRE i "drumskom vozu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: