Automobili

Utorak, 18.06.2013.

10:25

Fisker proćerdao 1,4 milijarde dolara

Kompanija Fisker pokazala je da za uspeh nekog poslovnog poduhvata u automobilskoj industriji nije dovoljna samo dobra ideja i finansijer. Prema podacima koje je objavio Rojters, tokom pet godina u razvoj i proizvodnju modela Karma uloženo je 1,4 milijarde dolara (oko milijardu evra), ali se Fisker ipak na kraju našao pred bankrotom.

Izvor: B92

Default images

Nakon prestanka proizvodnje, otpuštanja gotovo svih radnika i fijaska kompanije, pojavile su se nove informacije o poslovanju Fiskera. Kako saznaje Rojters, rukovodstvo kompanije svojevremeno je obmanulo grupu privatnih investitora koji su tada u Fisker uložili 525 miliona dolara.

Da bi ih ubedili da investiraju u proizvodnju modela Karma, oni su prikrili činjenicu da je od 529 miliona dolara kredita koje je u početku odobrila američka vlada Fiskeru bilo dozvoljeno da iskoristi svega 192 miliona. Osim toga, čelnici kompanije predstavljali su investitorima optimistične planove o proizvodnji i prodaji koji nikada nisu realizovani.

Iako se u projekat ušlo još 2007. godine, zbog brojnih izmena u dizajnu i konstrukciji automobila te odlaganja početka proizvodnje, Fisker nije uspeo da ostvari profit na modelu Karma. Kako se kasnije pokazalo, od 2011. do 2012. proizvedeno je svega 2.450 primeraka modela ovog automobila.

Jedan od bivših čelnika kompanije izjavio je da su troškovi proizvodnje Karme bila toliki da maloprodajna cena koja se kretala oko 100.000 dolara nije mogla da ih pokrije, dok bi realna tržišna cena bila previsoka i odbila bi potencijalne kupce.

Pročitajte hronologiju događaja koji su prethodili krizi u Fiskeru.

Kinezi zainteresovani za Fisker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: