Automobili

Ponedeljak, 25.03.2013.

08:25

Novi Subaru Forester na auto-salonu

Subaru je na ovogodišnjem auto-salonu predstavio novi Forester koji se može nabaviti po nižim, sajamskim cenama. Na konferenciji za novinare koja je održana na beogradskom sajmu automobila, predstavnici ovog japanskog proizvođača obeležili su jubilej brenda Subaru i osvnuli se na rezultate prodaje u Srbiji u prethodnom periodu.

Izvor: B92

Default images

Nova generacija modela Forester jedna je od preko 50 premijera Sajma automobila u Beogradu. Ovaj automobil dostupan je na našem tržištu u tri verzije i nekoliko nivoa opreme.

Osnovni model pogonjen je benzinskim 2.0 litarskim motorom sa 150 KS i opremljen je šestobrzinskim manuelnim menjačem. Drugi dvolitarski benzinac sa oznakom XT i turbo-punjačem razvija 240KS, a ovaj model ima CVT automatski menjač.

Treću verziju pokreće 2.0 litarski dizel motor u bokser konfiguraciji, sa 150 KS i 350 Nm, u kombinaciji sa šestostepenim ručnim menjačem. Subaru izdvaja upravo ovaj model, koji se sa sajamskim popustom od 2.000 evra može nabaviti po ceni od 26.990 evra.
Novi Subaru Forester
Na beogradskom salonu po prvi put je izložen i novi krosover, Subaru XV, koji je na srpsko tržište stigao još 2012. godine. Na sajmu je po sniženim cenama dostupno više verzija ovog automobila. Tako je osnovni benzinac 1.6i sa 114 ks i petostepenim ručnim menjačem snižen za 3.000 evra, pa njegova cena sada iznosi 19.990 evra.

Verzija sa višim paketom opreme, u koji pored ostalog spada i automatska prednja svetla i senzori za kišu, tempomat, kamera za vožnju unazad, audio sistem sa 6 zvučnika, Bluetooth, USB, iPod konekcijama i komandama na volanu, multifunkcionalni ekran i dvozonska automatska klima, na sajmu košta 22.990 evra ili 2.000 evra manje od uobičajene cene.

Najskuplji benzinac, koji osim nabrojane opreme ima i 2.0 litarski motor sa 150 ks i šestostepeni manuelni menjač, takođe je snižen za 2.000 evra i može se nabaviti po ceni od 23.990 evra. Model Subaru XV dostupan je i u varijanti sa dizel motorom snage 147 ks i šestobrzinskim ručnim menjačem. Kupci koji se odluče za ovu verziju, tokom trajanja sajma mogu nabaviti automobil za 29.190 evra, što je za 800 evra manje od regularne cene.

Svi modeli imaju simetrični Subaru AWD pogon na sva 4 točka.
Novi Subaru Forester
U 2013. godini, Subaru na globalnom nivou slavi dva velika jubileja. Prvi je 60 godina od osnivanja kompanije"Fudži teška industrija"(Fuji Heavy Industries), koja je vlasnik ove automobilske marke, a drugi, 55. rođendan brenda Subaru.

Rodonačelnik auto-brenda Subaru je model "360" koji je ugledao svetlost dana 1958. godine. U njemu je bila oličena filozofija tehnologije i inženjeringa koja se ogledala u kompaktnim dimenzijama i dobrim bezbednosnim karakteristikama bez obzira na uslove vožnje, što je nasleđe koje u automobil unosi matična kompanija (ujedno i proizvođač aviona).

Konferenciju za novinare predstavnici Subarua završili su osvrtom na poziciju ovog proizvođača na svetskom automobilskom tržištu. U 2012. godini Subaru je širom sveta prodao rekordnih 707.000 automobila.

U tekućoj 2013. godini očekuje se da novi Forester poveća broj prodatih vozila na zacrtanih 750.000, a srednjoročni cilj do kraja 2015. godine iznosi 850.000 jedinica.
Međutim, kao i većina uvoznika automobila u Srbiji, u ovom trenutku Subaru nema čime da se pohvali što se tiče prodaje.

Dok je od novembra 2005. godine pa do kraja 2008. i početka krize na našem tržištu prodato je preko 500 automobila Subaru, zahvaljujući ekonomskoj krizi, padu standarda, nekontrolisanom uvozu polovnjaka, novim taksama i carini koja je za Subaru ostala na nivou od 12,5% (zbog uvoza iz Japana), za poslednje 4 godine prodaja Subarua iznosila je oko 250 jedinica, što je manje čak za 50 odsto, objašnjavaju predstavnici ovog automobilskog brenda u Srbiji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Beogradu 2013.

Pogledajte galeriju fotografija sa ovogodišnjeg sajma automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: