Porsche 911 GT3 u Ženevi

U godini u kojoj obeležava pola veka od lansiranja modela 911, Porsche je na auto-salonu u Ženevi predstavio GT3 verziju najnovije generacije tog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

10:06

Default images

Trkačka verzija razlikuje se od civilnog Porschea 911 po agresivijem prednjem delu koji sadrži dodatni spojler i LED farove. Zadnji blatobrani automobila prošireni su kako bi obuhvatili šire pneumatike, a tu su i dodatni aerodinamički elementi na pragovima.

Ono po čemu je GT3 najprepoznatljiviji, jeste fiksirano krilo zadnjeg stabilizatora. Redizjaniran je i zadnji branik, koji ima bočne ventilacione otvore, a dvostruka izduvna cev premeštena je u sredinu branika.

Stilska unapređenja upotpunjena su specijalnim 20 inčnim alu felnama.
Onima koji nisu ljubitelji Alcantare, unutrašnjost Porsche 911 GT3 neće se previše dopasti. Nemački porizvođač nije štedeo na ovom materijalu, tako da su osim sedišta Alcantarom obloženi i volan, unutrašnjost vrata i donji delovi prednje armature.

Ostatak instrument table i sedišta umotan je u kvalitetnu kožu i prošiven koncem u posebnoj boji kako bi se dobio lep kontrast u odnosu na dominantnu crnu. Ručica menjača, kraci upravljača i detalji na centralnoj konzoli izrađeni su od aluminijuma.

Na vrhu centralne konzole dominira veliki ekran multimedijalnog sistema.
Automobil dobija snagu iz 3.8 litarskog šestocilindričnog motora u bokser konfiguraciji sa direktnim ubrizgavanjem i vremenski promenljivim podešavanjem ventila.

Ovaj agregat u stanju je da proizvede 475 ks i 438 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor je povezan sa sedmobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom, a snaga se prenosi na zadnje točkove.
Porsche 911 GT3 ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi i dostiže maksimalnih 315 km/h. Da bi dočarao njegove mogućnost na trkačkoj pisti, Porsche je saopštio da je automobil u stanju da obiđe krug na stazi Nürburgring Nordschleife za manje od 7 minuta i 30 sekundi.

Osim toga, Porsche 911 GT3 je prvi automobil ovog proizvođača koji ima upravljanje i zadnjim točkovima. Sistem funkcioniše tako što zadnje točkove po potrebi okreće u istom ili suprotnom smeru u odnosu na prednje, kako bi se postigla bolja okretnost i upravljivost u krivinama.
Porsche 911 GT3 naći će se u prodaji najpre u Nemačkoj, u avgustu 2013, po početnoj ceni od 137.303 evra.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: